Zúčastní se Martina Sáblíková letní olympiády? Naděje ještě trvá

168 hodin: Zmařená naděje? (zdroj: ČT24)

Rychlobruslařka a cyklistka Martina Sáblíková měla být třetí českou sportovkyní v historii, která se zúčastní jak zimní, tak i letní olympiády. Jenže na seznamu olympioniků není. Podle Mezinárodní cyklistické unie Česká republika nesplnila kritéria potřebná ke kvalifikaci. Překvapilo to jak Český svaz cyklistiky, tak i samotnou sportovkyni a jejího trenéra. Kdo udělal chybu, existuje ještě nějaká naděje? Případem se zabýval pořad 168 hodin.

V září 2015 sportovní komentátoři hlásili: Martina Sáblíková to dokázala. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení si díky dvanáctému místu na mistrovství světa v cyklistické časovce zajistila účast na letních Hrách v Riu. Všichni jí gratulovali k tomu, že se stala třetí českou takzvanou obojživelnicí s účastí na zimní i letní olympiádě. Na světě se to dosud podařilo jen 34 sportovcům.

V červnu 2016 však přišla nečekaná zpráva: V seznamu zemí, které budou mít zastoupení v olympijské časovce, Česká republika chybí.

Pro mě se během dvou vteřin zbortil můj sportovní svět. To znamená, přestal jsem mít chuť vůbec nějaký sport dělat …
Petr Novák
trenér Martiny Sáblíkové

Překvapení to bylo i pro samotnou Sáblíkovou. Přiznává, že to nesla „trošku těžce“. Dokládá to také trenér, když říká, že druhý den ani nešla na trénink. 

„Cyklistický svaz mi celou dobu říkal, že jsem klasifikovaná. Tak jsem neměla samozřejmě žádný důvod tomu nevěřit,“ říká Sáblíková. 

  • Ortel vynesla Mezinárodní cyklistická unie a tento čtvrtek v dopise Českému svazu zopakovala, že Sáblíková mezi olympioniky není. Žádnou zemi prý nemůže reprezentovat závodnice, která pojede jen individuální časovku. Cyklistka se musí v první řadě kvalifikovat do hromadného závodu…
  • … a to Martina nevěděla a tedy ani nesplnila. Kdo ale za tenhle neskutečný omyl může? Český svaz cyklistiky četl pravidla pro kvalifikaci na olympiádu tak, že stačí jen umístit se do 10. místa na mistrovství světa v časovce, že hromadný závod potřeba není.

Český cyklistický svaz viníka nezná. Proti ortelu se chce bránit poukazem na nejednoznačnost cyklistických kritérií. 

Kritéria totiž uvádějí, že kvalifikaci na Hry získá závodnice po úspěchu v hromadných závodech. Další bod ale píše, že nominaci si zajistí úspěchem v časovce na mistrovství světa. Klíčové je, co je nadřazeno čemu. Česko není jediné, kdo si to vyložil jinak. Podobně je na tom i Itálie s cyklistou Francescem Cecim.  

Fenomén, se kterým se nepočítalo

Martina Sáblíková je v cyklistické časovce naprostý fenomén. Není to její hlavní sport, přesto patří mezi špičku. Právě s tím ale možná nikdo při psaní kvalifikačních pravidel nepočítal.

„Asi zřejmě nebyli připraveni na situaci, kdy někdo takový může být, jako je Martina, že prostě dá tu časovku i bez těch silničních závodů,“ řekl vedoucí české olympijské výpravy pro hry v Riu de Janeiro Martin Doktor. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Překážkám navzdory

Martina od začátku své kariéry triumfuje překážkám navzdory. Zatímco její soupeřky trénovaly v krytých halách, ona jen na zamrzlých rybnících. Přesto je z ní sportovní superstar. Se třemi zlatými medailemi z olympiád a sedmnácti zlatými z mistrovství světa.

Na letní olympiádu se připravovala osm let. Se spoustou úsilí i utracenými miliony korun. Naděje, že do Ria pojede, stále je, ale jen pokud se uvolní místo. Pak o něj bude Česká republika usilovat.

„Možnost, která existuje, je, že Martina dostane přidělenu kvótu nějakého státu, který ji nevyužije. To je věc, která se poměrně často stává,“ říká expert na sportovní právo Jan Štovíček. Ten také navrhl spojit se s Italy při jednání s cyklistickou unií. 

Martin Doktor proto Martině vzkazuje, ať vydrží. 

Bez toho, aniž by člověk něčemu věřil, tak si myslím, že ničeho nedosáhne, protože ta víra a ta motivace je potom obrovská. Já toho nikdy nebudu litovat, že jsem do toho šla.
Martina Sáblíková
rychlobruslařka, cyklistka

Martina Sáblíková je bojovnice. Prokázala to už mnohokrát. Bojuje i nyní. Momentálně je v Livignu. Trénuje na olympiádu