Severní a Jižní Korea nastoupí na zahájení olympiády společně. A zřejmě vytvoří jeden tým hokejistek

Severní a Jižní Korea nastoupí na zahájení olympiády společně (zdroj: ČT24)

Severní a Jižní Korea budou při slavnostním zahájení únorových zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu pochodovat společně pod jednou vlajkou. Dohodli se na tom jejich zástupci při středečních rozhovorech v demilitarizovaném pohraničním pásmu.

Obě země také postaví poprvé v historii společný olympijský tým; mělo by se jednat o družstvo hokejistek. Zmíněné kroky ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor, který se s představiteli Severní a Jižní Koreje sejde v sobotu v Lausanne.

KLDR na olympiádu, která se v Jižní Koreji uskuteční v termínu 9. až 25. února, vyšle delegaci o zhruba 550 členech, uvádí se v prohlášení, které po skončení středečního jednání vydalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Delegace bude zahrnovat 230 roztleskávaček, 140členný orchestr, 30členné družstvo na předvádění taekwonda, dále pak sportovce, vysoké činitele a novináře. Účastníci začnou přijíždět do Jižní Koreje 25. ledna.

Severní Korea také plánuje vyslat delegaci na paralympijské hry, které se v Jižní Koreji budou konat od 9. do 18. března, dodalo uvedené jihokorejské ministerstvo.

Oznámení o severokorejské účasti na olympiádě, které zaznělo minulý týden při prvních oficiálních rozhovorech mezi oběma Korejemi od roku 2015, snížilo napětí na Korejském poloostrově po opakovaných severokorejských raketových a jaderných testech. Severokorejský vůdce Kim Čong-un ale dál odmítá ukončit program vývoje jaderných raket, které mají být schopny zasáhnout území USA.

Prolomení otevřeného nepřátelství

Sportovci Jižní a Severní Koreje poprvé v dějinách nastoupili společně při slavnostním zahájení olympiády v Sydney v roce 2000. Speciální vlajku s vyobrazením Korejského poloostrova tehdy nesli dva vlajkonoši, jeden ze Severu a druhý z Jihu. Stalo se tak krátce po prvním mezikorejském summitu, jímž tehdejší jihokorejský vůdce Kim Te-džung společně se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem prolomili otevřené nepřátelství mezi oběma státy z dob studené války a zahájili řadu hospodářských a humanitárních projektů.

V minulé dekádě se takto obě země představily pohromadě při zahájení významných sportovních podniků v celkem devíti případech, a to včetně olympiády v Aténách (2004) a Turíně (2006). Naposledy to bylo při Asijských zimních hrách v roce 2007, napsal americký deník The New York Times.

Jako jedna země soutěžily podle agentury Reuters Severní a Jižní Korea v minulosti na některých turnajích ve stolním tenise či ve fotbale, nikdy však ještě nespojily síly na velkých akcích, jako jsou olympijské hry či Asijské hry.

Zápas hokejistek Severní a Jižní Koreje v dubnu 2017 při mistrovství světa II. divize
Zdroj: ČTK/AP

Množství petic proti společnému týmu

Společný olympijský tým, které mají tvořit korejské hokejistky, bude tak první v historii. Návrh ale vyvolal rozhořčené reakce jihokorejských hráček, které se necelý měsíc před olympiádou dozvěděly, že by měly nastoupit po boku úplných cizinek. Jihokorejky si stěžují, že tento krok tým oslabí, a navíc dostanou méně času na ledě, než kdyby hrály samy za sebe. 

Nápad se nelíbí ani tisícům dalších obyvatel Jižní Koreje. Na webové stránky jihokorejského prezidentského Modrého domu byla tento týden zaslána více než stovka petic. Pod největší z nich se podepsalo přes 11 tisíc lidí. „Není to jako slepit dohromady rozbitý talíř,“ podotkl k myšlence společného týmu jeden ze signatářů.

Populární cheerleaders z KLDR

Severokorejské roztleskávačky doprovázely severokorejské sportovce na řadě sportovních soutěží v Jižní Koreji i v minulých letech. Zhruba 300 roztleskávaček z KLDR přijelo na Asijské hry v jihokorejském Pusanu v roce 2002 či na letní univerziádu v jihokorejském Tegu v roce 2003.

Svým půvabem a dokonalou choreografií vystoupení vzbudily v Jižní Koreji velký ohlas, uvedla agentura Reuters.

Členkou týmu severokorejských roztleskávaček na asijském atletickém šampionátu v jihokorejském Inčchonu byla v roce 2005 i Ri Sol-ču, manželka severokorejského diktátora Kim Čong-una, sdělil novinářům na základě informací rozvědky KLDR nejmenovaný severokorejský poslanec.