Tisíc sportovních akcí pro děti a mládež nabídne tematický rok „Jižní Čechy olympijské“

Události v regionech: Jižní Čechy olympijské (zdroj: ČT24)

V Lipně nad Vltavou odstartoval projekt Jižní Čechy olympijské. Po celý rok bude podporovat sportovní akce v regionu - zimní i letní. Tou první je dětský lyžařský kemp. Vrcholem pak bude sportovní, fandící a zábavní park v době konání letních olympijských her.

„Sice stojíme na sněhu a olympiáda bude v létě, my si ale přejeme, aby jižní Čechy žily olympiádou celý rok. Věříme, že si ho společně užijeme,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který jihočeský olympijský rok odstartoval přímo na lipenské sjezdovce společně s olympijskou vítězkou Kateřinou Neumannovou a starostou Lipna nad Vltavou Zdeňkem Zídkem.

Na akci se budou vedle kraje, který je společně s Českým olympijským výborem (ČOV) garantem projektu, podílet i obce a města, sportovní oddíly a neziskové organizace z celého regionu. „V současné době je naplánováno přibližně tisíc akcí. Další budou přibývat, protože jsme na toto téma vypsali také speciální dotační titul,“ uvedl Zimola.

Projekt podle hejtmana přiláká do regionu další turisty

Jihočeský kraj vyčlenil na podporu olympijského roku 50 milionů korun. Podle hejtmana se tato částka do veřejných rozpočtů mnohonásobně vrátí díky očekávanému zájmu o tuto událost. „Nehledě na to, jakou reklamu to udělá jižním Čechám jako turistickému regionu,“ uvedl Zimola.

„I když bydlím v Praze, jsem stále velký jihočeský patriot. Čeká nás mnoho práce, ale věřím, že z toho jižní Čechy vzejdou jako vítěz,“ řekla Kateřina Neumannová, která je koordinátorkou projektu Jižní Čechy olympijské a Olympijský park Rio Lipno 2016. Ten bude v provozu v srpnu, v době letní olympiády v Brazílii.

Park na Lipně bude stát 65 milionů

ČOV chce na Lipensku vybudovat 28 sportovišť pro různé olympijské i neolympijské sporty. „Srdce parku bude v Lipně nad Vltavou, kde chceme například vybudovat velké beachové hřiště, ale zároveň chceme využívat veškerou sportovní infrastrukturu celého Lipenska,“ uvedl projektový manažer olympijského parku Rio Lipno 2016 Richard Mrázek z ČOV.

Náklady na park jsou vyčísleny na 65 milionů korun. ČOV na tuto aktivitu nechce používat peníze z centrálních zdrojů, tedy z ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Projekt by měl financovat soukromý sektor, kraj, obce a také Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Do projektu jsou zapojeny i jednotlivé svazy a federace, které budou své sporty prezentovat, a aktivně se do něj zapojí i bývalí úspěšní sportovci. Menší parky vzniknou i v dalších městech. Ve hře jsou například Ostrava, Pardubice či Plzeň.