Sliby pro vítěznou Kometu. Peníze na podporu mladých i nový stadion

Jeden a půl milionu na podporu mladých hokejistů od kraje a příslib města, že stadion Za Lužánkami by mohl být hotový v roce 2020. To jsou první konkrétní dopady včerejšího vítězství brněnských hokejistů. Ti včera ve finále porazili Liberec a vybojovali dvanáctý titul pro mistry nejvyšší domácí soutěže. V Brně se z jeho zisku radovaly tisíce fanoušků, které zcela zaplnily zimní stadion a Zelný trh. Oslavy vyvrcholí v sobotu odpoledne závěrečným setkáním s fanoušky a autogramiádou.

Po 51 letech si užívají hokejisté Komety Brno oslavy mistrovského titulu. Svou misi dokončil klub ve finále proti obhájci titulu Liberci v nejkratší možné době. Navázal na slavná vítěztví v letech 1955 až 1958 a 1960 až 1966 a vyrovnal s 12 tituly dosud nejúspěšnější tým historie Duklu Jihlava.

Archivní záběry z roku 1960 (zdroj: Archiv ČT)

Už v posledních vteřinách duelu, ve kterém vedla 5:2, Kometa odstartovala bouřlivé oslavy. Hráči naskákali radostí na brankáře Marka Čiliaka a po ceremoniálu, při němž převzali Masarykův pohár, si přímo na ledě užívali opojné pocity triumfu s fanoušky, kteří se dostali na ledovou plochu.

„Slavit to doma před domácím publikem je to nejkrásnější,“ řekl kapitán Leoš Čermák. „Bylo to s lidmi takové chaotické. Všichni gratulovali, s kluky z týmu jsme se tam tak nějak ztratili. Je to samozřejmě strašně příjemný. Jsme šťastní, že lidé mají radost a my jsme jim ji mohli udělat. Bylo to takové spontánní a takové to asi má být.“

Ti, co se nevešli na stadion, sledovali zápas na Zelném trhu

Kometu hnala k mistrovskému titulu báječná divácká kulisa ve vyprodané DRFG aréně a na dálku je povzbuzovalo téměř šest tisíc příznivců u dvou obřích obrazovek na Zelném trhu.

Brňané dosáhli na toužebný titul po dlouhých letech čekání a krizi, při nichž slavnému klubu hrozil zánik. „Na tento úspěch jsem čekal dlouhých dvanáct let. Nyní si jej chci dokonale užít,“ řekl majitel a hlavní kouč Komety Zábranský. Bývalý obránce a vítěz extraligy se Vsetínem a Spartou krátce po nuceném konci kariéry ze zdravotních důvodů postupně převzal Kometu do svých rukou.

Posledních pět minut třetí třetiny aplaudovali fanoušci v aréně týmu vestoje a po vyloučení libereckého kapitána Branka Radivojeviče 105 sekund před koncem diváci začali skandovat: „Už je to uděláno, už je to hotovo.“ Když o dalších pětadvacet sekund později ještě přidal Jakub Krejčík do prázdné branky pojišťovací pátý gól, tak už diváci buráceli „mistři, mistři.“

Oslav se účastnily i hráčské legendy

„Sen několika generací se stal skutečností,“ křičel hlasatel v hale. Z čestné lóže sledovaly oslavy titulu hráčské legendy, které stály u posledního vítězství Komety Brno v roce 1966 - Brankář Vladimír Nadrchal, obránci František Mašlaň, Jaromír Meixner, Rudolf Potsch a útočníci Karel Skopal s Ivo Winklerem. „Byl to ohromný zážitek. Jsem rád, že jsme se něčeho podobného dočkali. Bohužel nás více na zápasy nechodí,“ poznamenal Meixner.

Hráči slavili s fanoušky na ledě i v šatně pivem a doutníky (zdroj: ČT24)
  • Kometa - Sparta Praha 4 : 0
    Kometa - Hradec Králové 4 : 2
    Kometa - Liberec 4 : 0
    Celkem gólů Komety v play-off 45

Brněnští hokejisté po základní části neměli dobrou výchozí pozici, nakonec ale play-off prolétli doslova jako Kometa. Ze čtrnácti zápasů dvanáct vyhráli: nejprve porazili Spartu Praha, potom Hradec Králové a nakonec Liberec - opět. Celkem dali útočníci Komety v play-off 45 gólů. Sérii přitom vždycky začínali na ledě soupeřů. Doma hrála Kometa sedmkrát, sedmkrát bylo vyprodáno a na zápasy tak přišlo dohromady padesát čtyři tisíc fanoušků. Další tisíce lidí klání sledovaly na velkoplošných obrazovkách na Zelném trhu.

Dvacet minut po skončení zápasu oslava vyvrcholila. Za světelné pyrotechnické show a zvuků písně „We are the champions“ převzal kapitán Komety Leoš Čermák pohár pro extraligového mistra. A velké oslavy začaly. Davy modrobílých zamířily ze stadionu do centra a do restaurací. Na cestu jim svítil ohňostroj odpálený ze Zelného trhu. Na klid dohlížely desítky policistů i strážníků. Nejdramatičtější byla situace u hlavního nádraží. „Rozjaření fanoušci bránili plynulému průjezdu automobilů a především MHD. V souvislosti s tím jsme dva fanoušky předvedli,“ popsal situaci u hlavního nádraží mluvčí Policie ČR Bohumil Malášek.

V současném týmu Komety jsou jen tři brněnští rodáci

Oslavy mistrovského titulu pro brněnskou Kometu budou pokračovat i v sobotu od tří hodin odpoledne závěrečným setkáním s fanoušky a autogramiádou na Zelném trhu. V sobotu budou také oficiálně gratulovat brněnským hokejistům zástupci města a kraje. Ti už dnes plánují, jak hokejový sport ve městě podpoří. „Jako trošku takového vděku chceme podpořit kometu mládežnickou, žákovskou a dneska jsem navrhl radě, abychom navrhli zastupitelstvu ke schválení 1 a půl milionu korun na mládežnický hokej,“ řekl Bohumil Šimek (ANO).

Právě mladí hokejisté jsou podle odborníků přesně to, na co by se mělo město i klub zaměřit. V současném týmu jsou totiž rodilí Brňáci jen tři. Před pedesáti lety přitom tituly získávali hlavně ti, co se v Brně narodili. „Já bych byl proto, aby sponzoři dávali peníze do výchovy dorostu, který bude natolik loajální, že v tom Brně zůstane. A ne na nákup jednotlivých hráčů,“ míní sociolog sportu z Masarykovy univerzity Aleš Sekot.

Kometa touží po novém stadionu pro víc diváků

Navíc hokejisté Komety touží po novém stadionu. Před padesáti lety se na stadion Za Lužánkami vešlo dvakrát víc fanoušků než do DRFG arény. Hrát se tam přestalo v roce 2000 a o osm let později šel stadion k zemi. Letos by oslavil 70 let, zůstala po něm ale jen díra v zemi. „Tam se vešlo dvanáct tisíc lidí, později, jak se dostavilo Déčko, tak myslím čtrnáct. Bylo to vyprodaný,“ řekl pětinásobný mistr Československa Zdeněk Kepák.

Ve středu se vydalo na zápas Komety víc než třináct tisíc fanoušků. Každý druhý se ale na stadion nevešel a zápas sledoval na obrazovkách na Zelném trhu. Zástupci města i kraje by i z toho důvodu chtěli vrátit hokej tam, kde začínal. „Dohodli jsme se s vedením Komety, že v průběhu jednoho, dvou měsíců bychom si sedli a dohodli se na tom, jak postupovat. Byla by to kombinace všech partnerů,“ řekl primátor města Petr Vokřál. Termín dokončení stadionu vidí primátor optimisticky. Do roku 2020. Do Brna by se tak kromě titulu mohl časem vrátit i zimní stadion, který by pojmul všechny fanoušky.

Rozhovor s trenérem HC Kometa Kamilem Pokorným (zdroj: ČT24)