Karel Hašler v částečně autobiografickém příběhu českého vlastence v posledním období rakousko-uherského mocnářství.
Dále hrají: M. Šponarová, A. Novotný, A. Jerger, Č. Šlégl, G. Hilmar, B. Vrbský a další. Scénář K. Hašler a P. Pražský. Kamera K. Degl. Režie Svatopluk Innemann.

Karel Hašler byl mnohostranný umělec - herec, režisér, komponista, operetní libretista, filmový scenárista, ale především písničkář, kterého znal a miloval celý český národ. Jeho staropražské písničky, řízné, svižně pochodové i ty lyričtější, si lidé prozpěvují dodnes.

S českým filmem přišel Hašler do styku již za první světové války, učinkoval celkem v devíti němých filmech, největšího úspěchu dosáhl v roli dr. Uhra v Batalionu.

Jeho prvním zvukovým snímkem byl Innemannův Písničkář z roku 1932, kde hrál titulní roli vládního rady Pavla Haly. Film vypráví příběh českého vlastence podněcujícího protirakouský odpor v letech 1. světové války a do jisté míry zpracovává i Hašlerovy osudy z této doby. Hašler k tomuto filmu napsal společně s Přemyslem Pražským i scénář. Nechybí ani Hašlerovy písně: Svoboda je svoboda, Ta naše písnička česká, V císařské zahradě, Kdyby tak tatík Žižka vstal. Silně vlastenecky a národně laděný film byl mnoha diváky příjímán s bezmezným nadšením.

Napište nám