Bob Hoskins v roli muže dvou tváří. Britský film, natočený podle stejnojmenného románu Josepha Conrada.
Dále hrají: P. Arquetteová, G. Depardieu, R. Williams aj. Scénář a režie: Christopher Hampton.

Píše se rok 1886 a Londýn je plný anarchistů a politických vyděděnců z celého světa, kterým benevolentní politika viktoriánské vlády poskytuje v zemi bezpečné útočiště. Scházejí se v malém knihkupectví v Soho, jehož majitel Adolf Verloc je, jak se zdá, více než nakloněn ideálům světové revoluce. Nikdo z těch plamenných řečníků a bořitelů starých řádů, kteří se účastní zdejších pravidelných sedánek, ovšem netuší, že jejich nezištný a vlídný hostitel je agent provokatér, pracující už léta pro ruské velvyslanectví. A nejen to...

Nejnovější adaptace románu Josepha Conrada, vydaného v r. 1907 (česky vyšel v r. 1930). První pokus převést jej na plátno se datuje již rokem 1936 - Alfred Hitchcock jej natočil pod názvem Sabotáž. Román byl inspirován skutečnou událostí, k níž v Londýně došlo v r. 1894 - nezdařeným pokusem anarchisty Martiala Bourdina vyhodit do povětří Královskou observatoř v Greenwichi. S nápadem na jeho nové zpracování přišel Bob Hoskins (představitel Verloca), který se s ním poprvé setkal ve svých patnácti letech a již tehdy jím byl mimořádně zaujat. Před časem se s ním setkal podruhé - když na dlouhé cestě vlakem poslouchal jeho zvukovou nahrávku a uvědomil si, jak ideální téma pro film to je. Neboť, jak uvádí, má mnoho co říci o terorismu a politické manipulaci i dnešku.

Snímek má hvězdné obsazení: kromě Hoskinse v něm hrají Patricia Arquetteová, proslavená např. filmy Pravdivá romance, Ed Wood, Ethan Frome, Lost Highway aj., Gérard Depardieux (jehož filmové i televizní role je zbytečné připomínat) či Robin Williams.

Joseph Conrad (1857-1924) je především autorem příběhů z dalekých krajů, líčících střetnutí mimoevropské a evropské civilizace. Nejznámější jsou např. Nostromo, Srdce temnoty, Lord Jim. Tajný agent - jediný jeho román, odehrávající se v Londýně, patří k té části jeho díla, nastolující na základě soudobých politicko-společenských problémů závažné morální otázky. Z dalších děl tohoto druhu jmenujme např. román Očima západu.

Napište nám