Podnikavá dceruška přírodního lékaře dělá z lásky ještě větší skopičiny, než na jaké je její podivínská rodina zvyklá.
Režie: Karel Lamač. Scénář: Félix de la Cámara, Václav Wasserman. Hrají: Věra Ferbasová, Theodor Pištěk, Jára Kohout, Antonín Novotný a další.
Slávko, nedej se!

Hrdinkou úsměvného filmu je dcera podivínského přírodního lékaře Zvonimíra Řepy, který dívku vychovává velmi přísně a starosvětsky. Na návštěvu přijede syn jeho přítele Karel Pavlovský, sportovně založený mladík. Touhou obou otců je dát děti dohromady. O tom však Karel nechce ani slyšet, touží po moderní dívce, který by s ním sdílela jeho zájmy. Miroslava je nešťastná, Karel se jí totiž líbí. Rozhodne se změnit, posilou a rádcem se stává strýc Ambrož...

Komedií s Věrou Ferbasovou v hlavní roli „Slávko, nedej se!" natočil v roce 1938 režisér Karel Lamač podle scénáře Felixe de la Cámara a Václava Wassermana. Karel Lamač pocházel z Prahy, z rodiny košířského lékárníka, a i on začal nejprve studovat farmacii. Brzy však sběhl ze studií, hrál ochotnicky divadlo a založil amatérský studentský orchestr. Filmovat začal na frontě první světové války. Po válce působil u filmu jako herec a vytvořil desítky rolí. V roce 1919 natočil se svým přítelem právníkem J. S. Kolárem dobrodružný film "Akord smrti". V druhé polovině dvacátých let spolu s kameramanem Otto Hellerem, herečkou Anny Ondrákovou a scenáristou Václavem Wassermanem vytvořili tzv. "silnou čtyřku" českého filmu. Karel Lamač pro český zvukový film objevil nesmrtelným "C. a k. polním maršálkem" Vlastu Buriana a vychoval krále českých režisérů Martina Friče. Od roku 1939 žil v emigraci, působil jako dokumentarista v Anglii, kde sloužil v RAF. Karel Lamač byl jedním z prvních tvůrců, kteří uvedli československou kinematografii do světa.

Napište nám