Když se ruská žena zamiluje v Paříži do muže, který je zosobněním všeho, co má nenávidět. Americká komedie.
Hrají: G. Garbo, M. Douglas, B. Lugosi, A. Granach, S. Ruman, F. Bressart a další. Režie Ernst Lubitsch.

Stále živým humorem, vtipem, ironií a nadsázkou, zaujme dnes již klasický film, v němž v roce 1939 hlavní roli ztvárnila slavná herecká hvězda švédského původu, Greta Garbo, známá spíše vážnými rolemi v snímcích Anna Christie, Královna Kristýna, Anna Karenina a Dáma s kaméliemi. Komedie, kterou natočil filmový režisér německého původu Ernst Lubitsch (Útěk z ráje, Láska není hřích, Nejisté city), přitom neobyčejně úspěšně spojuje milostnou romanci a politickou satiru na totalitní stát.

Tři sovětští komisaři Buljanov, Iranov a Kopalski propadnou po několikaměsíčním pobytu v Paříži natolik uvolněnému způsobu západního života, že nesplní základní příkaz: získat šperky emigrantky velkokněžny Swany. Proto je za nimi vyslána strohá a zásadová komisařka Nina Ivanovna, aby vše napravila. Zdá se, že právě ona je pro tento úkol přímo stvořená, je nesnesitelně sebejistá, nenechá si nosit kufry a svým nespolehlivým soudruhům rázně vysvětlí jejich povinnosti. Když v zápětí srovnává elegantní hotel, kde má být ubytována, s domácím standardem, je šokována, kolik krav by kolchoz musel obětovat za týdenní pobyt. S neobyčejnou energii se Ninočka sama pustí do boje o získání klenotů, všechno poněkud zkomplikuje její setkání s hrabětem Leonem d´Algout...

Na filmu spolupracoval také kameraman William Daniels, jenž svým fotografickým uměním velmi přispěl k úspěchu Grety Garbo ve filmovém Hollywoodu. Roli šarmantního světáka Leona ztvárnil Melvyn Douglas.

Napište nám