Když vedl svou bandu a přepadal banky, připomínal rozzuřeného býka. James Cagney v hlavní roli amerického kriminálního filmu.
Dále hrají: V. Mayoová, M. Wycherlyová, E. O’Brien, S. Cochran, J. Archer a další. Režie Raoul Walsh.

Arthur Cody Jarrett je drsný, bezcitný a chladnokrevný gangster, který se jen tak před ničím nezastaví. O tom ostatně znovu přesvědčí, když přepadne se svými muži vlakovou pokladnu a přitom zabije policistu. Strach z něho ostatně stále má manželka Verna i členové bandy, v jejímž čele stojí. Přesto má jedno pečlivě ukrývané slabé místo, o němž ví jen jeho matka. Jarrett od dětství trpí silnými neurózami, bolestmi hlavy a záchvaty padoucnice, které se mu stále častěji vracejí...

Akční kriminální film natočil režisér Raoul Walsh (Zloděj z Bagdádu, Vysoko v horách, Bouřlivá dvacátá léta, Operace Burma), jenž během své filmařské dráhy vytvořil téměř stovku hraných titulů. Tentokrát při realizaci rozhodně nešetřil napětím, rychlým tempem a dynamikou, stejně jako ostrým vykreslením hlavních představitelů. Není proto náhodné, že vznikl působivý snímek, v němž se odráží také atmosféra studené války a jehož závěr je považován za jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. Arthura Jarretta s neobyčejnou přesvědčivostí ztvárnil James Cagney (známý z filmů Útěk do bezpečí, Pocta zločinci, Raz, dva, tři).

Napište nám