Pro kamaráda cokoli! Za vojínem Standou má přijet jeho dívka, ale během pohotovosti se vycházky nepovolují. A tak kluci vymyslí plán…
Režie: Zbyněk Brynych. Scénář: Milan Uhde, Zbyněk Brynych. Hrají: Jaroslava Obermaierová, Josef Čáp, Vladimír Pucholt, Jiří Wimmer a další.
Souhvězdí Panny

Souhvězdí Panny vypráví prostý příběh o lásce a kamarádství, který se odehrává v prostředí vojenského letiště. Za vojínem Standou Urbanem přijíždí jeho dívka Jana, tato schůzka má být rozhodující pro celý jejich další život. Na letišti je však vyhlášena pohotovost a jsou zrušeny všechny vycházky. Kamarádi z ošetřovny mají pochopení a zorganizují akci na pomoc nešťastnému Standovi…

Povídku Ošetřovna Milana Uhdeho do filmové podoby realizoval režisér Zbyněk Brynych. Mladou dvojici hrála Jaroslava Obermaierová a Josef Čáp, kamarády v neštěstí pak Vladimír Pucholt a Jiří Wimmer, z dalších herců jmenujme Ivana Vyskočila, Rudolfa Jelínka, Jiřího Adamíru a Jana Libíčka. Hudbu k filmu složil Jiří Sternwald. Premiéra v kinech se konala 14.10.1966, film však byl kvůli jménu scenáristy a autora předlohy uveden na televizní obrazovce až po sametové revoluci v roce 2001. Diváky jistě potěší neznámá role Vladimíra Pucholta, kterému úspěšně sekunduje Jiří Wimmer, pamětníky i písnička "Schody do nebe" Karla Kopeckého a Jindřicha Faktora.

Významný dramatik, prozaik, básník, scenárista, publicista a literární kritik Milan Uhde po studiích slavistiky s literárněvědnou specializací nastoupil jako redaktor v prestižním časopisu Host do domu. Stal se signatářem Charty 77´. V sedmdesátých a osmdesátých letech měl zákaz publikovat, některé jeho hry byly realizovány pod cizím jménem. Mezi dva známé filmové přepisy jeho díla patří Souhvězdí Panny podle povídky Ošetřovna a Balada pro banditu podle divadelní hry, kterou s velkým úspěchem několik sezón uvádělo brněnské Divadlo Husa na provázku.

Napište nám