Ponurá pohádka o králi, kterého pýcha připravila o lásku, přátele i moc.
Režie: Vladimír Drha. Scénář: Miloš Fedaš, Jana Procházková. Hrají: Grzegorz Emanuel, Piotr Rzymyszkiewicz, Markéta Hrubešová, Jiří Pomeje a další.
Jestřábí moudrost

Na počátku příběhu je krutá kletba: dokud právě narozený králův syn nepozvedne meč proti svému otci, nenastane v Jestřábím království jaro. Král sice nařídí rádci Ordonovi, aby dítě zabil, ale chůva nemluvně zachrání a svěří do výchovy ptáčníkovi. Ten dá dítěti jméno Kryštof a vychová je společně se svým synem Jankem. O dvacet let později podlehne král Ordonovu naléhání a vyhlásí válku sousednímu králi Ubaldovi. A právě v této válce se naplní kletba a začne se odvíjet tragický osud nového krále, jenž neumí naslouchat správným ústům...

Filmovou pohádku podle staré irské předlohy měl původně natočit režisér Jaromil Jireš. Po jeho onemocnění byl scénář zcela přepracován a realizace se ujal Vladimír Drha. Natočil výpravný film v česko-polské koprodukci. Vůdčím motivem - jak už to u pohádek bývá - je věčný boj dobra a zla, lásky a nenávisti. Některé prvky korespondují se známými českými či ostatními slovanskými pohádkami, ale hlavním motivem je nadvláda Jestřábů, symbolu zla nad lidmi. Projevem této moci je věčná zima.

Exteriéry a některé reály byly natočeny na hradě Švihově u Klatov, jiné v tvrzi v Kestřanech u Písku a další na pobřeží Baltského moře v Polsku.

Napište nám