Westernová jízda po šikmé ploše. Paul Newman a Robert Redford v titulních rolích amerického filmu, oceněného čtyřmi Oscary.
Dále hrají: K. Rossová, S. Martin, H. Jones, J. Corey, C. Leachmanová a další. Režie George Roy Hill.

Butch a Sundance jsou dva nejlepší kamarádi a také jedni z nejobávanějších lupičů Divokého západu. Butch je hlavou bandy, která se specializuje na vykrádání bank a vlaků. Jejich poslední kousek je lupičským majstrštykem: podaří se jim hned dvakrát za sebou vyloupit vlak, který převáží peníze Spojených pacifických železnic. Jenže v tom je právě problém. Majitel firmy Harriman si totiž na oba kumpány najme šest pistolníků. Butch a Sundance jsou zvyklí žít na útěku, ale tentokrát jim jdou po stopě opravdoví profesionálové. A jelikož Butch neustále mluvil o tom, že spolu zmizí do zaslíbené Bolívie, nezbývá přátelům, než zanechat slov a opravdu odjet. Svůj sen uskuteční i se Sundanceovou dívkou Ettou. Osud je však silnější než jakékoliv přátelství a jakékoliv předsevzetí...

Legendární western režiséra George Roye Hilla vypráví o dvou skutečně žijících psancích, ze kterých se staly legendy. Ze sedmi nominací získal film čtyři Oscary: za scénář, kameru, hudbu a za nejlepší píseň (Raindrops Keep Fallin' on My Head).

Napište nám