Kůň, který se stal legendou dostihového světa. Australský film, natočený podle skutečných událostí.
Hrají: T. Burlinson, M. Vaughan, J. Morrisová, R. Leibman, V. Ball a další. Režie Simon Wincer.

Ten kůň se stal legendou dostihového světa. Dodnes vzpomínají lidé na nádherného ryzáka, který s lehkostí zdolával v cílové rovince své soupeře. Přišel do australských stájí z Nového Zélandu a byl nepřemožitelným šampiónem závodní dráhy počátku třicátých let. Úspěchy a sláva jdou ovšem vždy ruku v ruce se závistí a intrikami. Člověk se může bránit, kůň ne. A Phar Lap doplatil na lidskou zlobu a malichernost.

Film připomíná nejen fenomenálního koně, ale zároveň zavádí diváka do zákulisí dostihového sportu, ovlivněného nejrůznějšími profesemi, od chovatelů přes trenéry a žokeje až po bookmakery.

S vítězícím Phar Lapem jsou spojována jména tří mužů. Trenér Harry Telford už nikdy neobjevil koně týchž kvalit, finančně zkrachoval a žil v chudobě až do roku 1960. Majitel stájí Dave Davis zemřel v Kalifornii v roce 1959. Phar Lapův ošetřovatel Tommy Woodcock se stal jednou z nejznámějších osobností australského turfu. V době natáčení filmu mu bylo 78 let a stále ještě působil jako trenér. (Ve filmu si zahrál i jednu z epizodních rolí).

Tommyho Woodcocka ztělesnil Tom Burlinson, který hrál jednu z hlavních rolí ve filmu Muž od Sněžné řeky.

Napište nám