Holky a kluci se těšili na nový školní rok. Jenže pak se v šatnách začaly ztrácet bundy a boty...
Režie: Zdeněk Troška. Scénář: Jana Knitlová. Hrají: David Rauch, Tomáš Růžička, Martin Šotola, Magdalena Ledvinková, Regina Řandová a další.
Bota jménem Melichar

Je prvního září, škola začíná a s ní i mozaika příběhů žáků jednoho pražského sídliště. Jedním z nich je prvňáček Honzík, který je ve škole nešťastný a doufá, že se mu podaří „propadnout“ zpátky do mateřské školy za svým nejlepším kamarádem Davidem. Honzíkova starší sestra, osmačka Jolanka, zase zažívá první dětskou lásku a tajně obdivuje sebevědomého a vtipného deváťáka Radima. Veselý život žáků i učitelů naruší mizející bundy a boty a stín vinny dopadne neprávem na Jolanku. To skutečné detektivní dobrodružství má ale teprve začít…

Film natočil v roce 1983 režisér Zdeněk Troška podle scénáře Jany Knitlové. Prvotní námět byl ale značně společensky kritičtější a v popředí stály problémy vyplývající ze špatně vyprojektované budovy školy, která se musela neustále opravovat. To vedlo k přepracování scénáře do podoby odlehčené, a nakonec také divácky úspěšné dětské komedie. Na XXIII. festivalu filmů pro děti ve Zlíně obdržel snímek Cenu dětského diváka, Zdeněk Troška Zvláštní cenu poroty a Martin Šotola, představitel Honzíka, Cenu za nejlepší dětský herecký výkon. Optimistickou atmosféru snímku podtrhují písně Petra Kotvalda a Stanislava Hložka, především hit Holky z naší školky.

Napište nám