Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit. Paul Newman v oceňovaném americkém filmu jako kulečníkový mistr bez zábran.
Dále hrají: P. Laurieová, J. Gleason, G. S. Scott, M. McCormick, M. Hamilton a další. Režie Robert Rosen.

"Rychlý" Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze…

Filmová klasika Roberta Rossena natočená podle předlohy Waltera Tevise je ukázkou skvělých hereckých výkonů a znamenitě zpracované studie lidského nitra, která byla nominována na devět Oscarů. Proměnila však jen dvě nominace, za nejlepší výpravu a nejlepší černobílou kameru. V britských cenách BAFTA byla pak oceněna jako nejlepší film a Paul Newman obdržel cenu za nejlepší výkon zahraničního herce. Snímek se dočkal také volného pokračování s názvem Barva peněz z roku 1986 režiséra Martina Scorseseho, kdy se Paul Newman vrátil do role Eddieho Felsona, který již v pokročilejším věku zaučuje nadějného hráče v podání Toma Cruise. Určitou satisfakcí pro Paula Newmana bezesporu bylo to, že se mu podařilo neproměněnou oscarovou nominaci z Hazardního hráče proměnit právě v jeho pokračování, a získat tím svého prvního Oscara po sedmi neúspěšných nominacích.

Napište nám