Studenti a kantoři pražského gymnázia na horách aneb radosti i strasti mládí.
Hrají: V. Kopta, M. Suchánek, J. A. Duchoslav, R. Brzobohatý, V. Freimanová, E. Jeníčková, V. Thielová a další. Scénář R. John a I. Pelant. Kamera R. Valenta. Režie K. Smyczek.

Studenti druhého ročníku pražského gymnázia odjíždějí na povinný lyžařský výcvik. "Horský učitelský sbor" je složen ze zkušené profesorky Boženky, iluzemi naplněné čerstvé absolventky pedagogické fakulty Hanky a přísného profesora Kardy, který sebou vzal také svou dceru Mariku. V humorném tónu je líčen příjezd a zabydlení studentů na horské chatě, nové a nečekané vztahy mezi studenty a jejich pedagogy. "Sněženky"- slečny se chtějí líbit a "Machři" - kluci se předhánějí ve vtipnostech i v ukázkách více či méně brilantního lyžování za účelem oslnění Sněženek. Cítí se náramně dospělí a přísný denní režim jim připadá nedůstojný. Proto připravují drobné vzpoury....

Divácky úspěšná komedie s vážným podtextem je postavena na perfektní znalosti prostředí a zejména jazyka dospívajících. Autorská trojice - režisér Karel Smyczek, scenáristé Ivo Pelant a Radek John - mohla vycházet z vlastních zkušeností, v době natáčení filmu je dělil od hrdinů jejich příběhu minimální věkový odstup - všem bylo tehdy kolem třiceti. Ve filmu se opět uplatnil Smyczkův cit pro vystižení atmosféry, volbu kostýmů a typů. Do rolí dospěláků si vybral Radoslava Brzobohatého, Veroniku Freimanovou a Valentinu Thielovou, mezi studenty najdeme Michala Suchánka, Václava Koptu, Jana Antonína Duchoslava, Evu Jeníčkovou a Pavla Marka. Na XXI. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve španělském Gijónu v roce 1983 získal snímek jednu z hlavních cen.

Napište nám