Dětský domov se stává útočištěm děvčátka z rozvrácené rodiny a syna chudé posluhovačky.
Hrají: V. Vydra st., Z. Gräfová, P. Schulhoff, B. Treybalová, J. Plachta, M. Kopřivová, Č. Šlégr a další. Scénář: V. Nezval, R. Jakobson a M. Disman. Kamera J. Stallich a J. Blažek. Režie V. Vančura.

Film pro pamětníky "Na sluneční straně" vypráví osud dvou dětí z rozdílných společenských vrstev - Alžběty, dcery zbohatlíka, a Honzíka, syna jeho posluhovačky. Krach zhýralého podnikatele znamenal i ztrátu zaměstnání pro Honzovu matku. Chlapec chce matce pomoci, je však při žebrotě zadržen policií a poslán do dětského domova. Tam se po čase setkává i se svou malou přítelkyní, protože manželství jejích rodičů ztroskotalo...

Jedním z českých literátů, který se významně zapsal i do dějin naší meziválečné kinematografie, byl spisovatel Vladislav Vančura, od jehož smrti uplynulo již 60 let. Poprvé Vančurovo jméno najdeme v roce 1932 na titulcích filmu Před maturitou. Produkční šéfové A-B si uvědomili Vančurovy zásluhy na úspěchu tohoto snímku, a tak mu o rok později dali prostor, aby si pro svůj další film "Na sluneční straně" vybral spolupracovníky podle své úvahy. Námět napsal Vančura sám, na scénáři spolupracoval básník Vítězslav Nezval, slavný jazykovědec Roman Jakobson a dramatik a rozhlasový režisér Miloslav Disman. Vančurovo režijní pojetí filmu bylo ovlivněno avantgardou dvacátých let ve volbě nezvyklých záběrů, tlumočil i všední životní fakta nevšedním způsobem. V hlavní dětské herecké roli se objevil jedenáctiletý syn hudebního skladatele Erwina Schulhoffa Petr. Ten se později k filmu vrátil jako dokumentarista a v šedesátých letech se zařadil mezi přední režiséry hraného filmu zejména kriminálního a veseloherního žánru. Petr Schulhoff patří mezi letošní jubilanty českého filmu, 10. července by se dožil 80 let.

Napište nám