Jejich láska byla silnější než zdi a mříže, ale nedokázali zradit svou čest. Gérard Philipe ve francouzském dramatu podle slavného Stendhalova románu.
Dále hrají: M. Casaresová, R. Faureová, L. Coëdel, L. Salou, T. Carminati a další. Režie Christian-Jaque.

Film je adaptací části Stendhalova románu. Mladý Fabrice del Dongo přijíždí do Parmy za svou tetou vévodkyní San Severinou. Čímž se roztočí kolo intrik, které spřádá kníže Arnošt v marné snaže o vévodkyninu přízeň. Zakrátko se Fabricio zaplete s herečkou a je napaden jejím milencem, kterého v sebeobraně zabije. Je odsouzen a skrz škvíry vězeňského okénka pozoruje Clelii, dceru správce vězení. Zamilují se. Mezitím jeho teta spřádá plány na jeho útěk. S pomocí Clelie se útěk podaří, ale ta se provdá za jiného, protože to slíbila Bohu za záchranu Fabricia. V exilu Fabricio dlouho nevydrží a vrací se do Parmy, kde je zatčen a hrozí mu smrt. San Severina pro záchranu jeho života obětuje knížeti svou čest. Kníže je zavražděn vévodkyniným ctitelem a v Parmě vypuká revoluce.

Věznice parmská je klasickým dílem francouzské kinematografie - podmanivě krásný Gérard Philipe, dramatická kamera a svícení, nádherné dialogy s vynikajícím českým převodem, zkrátka film, ke kterému se můžeme neustále vracet.

Napište nám