Život není to, co chceme, ale to, co máme. Český film podle stejnojmenné novely Arnošta Lustiga, oceněný Stříbrnou mušlí v San Sebastiánu.
Režie a scénář: Antonín Moskalyk. Hrají: Krystyna Mikołajewska, Bohuš Záhorský, Karel Höger, Martin Růžek a další.

Osmnáctiletá židovská dívka Dita Saxová (Krystyna Mikołajewska) přežila jako jediná ze své rodiny koncentrační tábor. Dva roky po válce bydlí s podobně postiženými mladými ženami v sirotčinci, zřízeném Židovskou náboženskou obcí. Od neznámého pražského advokáta dostane dědictví po strýci, který si u dotyčného uschoval zlaté zubařské fólie. Oč menší jsou Ditiny existenční starosti, o to víc ji trápí bytí ve světě, do kterého byla vržena bez rodinného zázemí a bez možnosti řádně dospět. Ucházejí se o ni hned tři nápadníci: zamilovaný, avšak velkohubý Fici Neugeborn (Ladislav Potměšil), který má velké plány, avšak nikdy je neuskuteční, syn zámožné podnikatelské rodiny Herbert Lágus (Jiří Menzel), jenž láká Ditu, aby s ním odjela na rodinnou firmu do dalekého San Salvadoru, a konečně přitažlivý floutek David Egon Huppert (Josef Abrhám), s nímž Dita přijde o panenství. Ani jeden z nich však není schopen vyvolat v Ditě pocit lásky, bezpečí a jistoty. Dita si právem připadá jako pouhý předmět, určený k potěšení ostatních...

Psychologický snímek režiséra a scenáristy Antonína Moskalyka vznikl podle stejnojmenné novely Arnošta Lustiga, jenž se také podílel na scénáři.

Napište nám