Vlasta Matulová v roli dívky, která se stala obětí nebezpečné hry s lidskou duší. Filmový přepis stejnojmenného romaneta Karla Matěje Čapka-Choda.
Dále hrají: Z. Štěpánek, O. Korbelář, V. Vejražka, E. Nollová, A. Vávrová-Hlaváčková, M. Blažková a další. Scénář: K. Steklý. Kamera: J. Roth. Režie: Martin Frič.

V horské chatě se náhodou setkají dva muži, lékař Slaba a malíř Chodovský. Oba se před léty stali svědky sebevraždy mladé dívky. Až nyní si ujasní, jak vlastně k tragédii došlo....

V září 1943 měl premiéru jednapadesátý snímek režiséra Martina Friče Experiment. Byl adaptací literárního námětu a to stejnojmenného romaneta Karla Matěje Čapka-Choda. Ve spolupráci se scenáristou Karlem Steklým se pokusil zachytit dvě ústřední myšlenky předlohy: za prvé to, že s duší člověka nesmí nikdo experimentovat, a za druhé, že spáchanou chybu nelze napravit pokáním v odloučenosti od lidí. Ve filmu Martin Frič opět použil bohatý arzenál filmových výrazových prostředků, který doplňuje podmanivá kamera Jana Rotha a líbivá hudba Josefa Stelibského s evergreenem Bílý jasmín na text Vítězslava Nezvala. Film umocňuje i vynikající herecké obsazení Zdeňkem Štěpánkem, Otomarem Korbelářem a Vlastou Matulovou.

Napište nám