Drama mateřské lásky a manželské nenávisti ve filmovém přepisu stejnojmenného románu Jarmily Glazarové.
Hrají: N. Jiránková, G. Hilmar, M. Vášová, V. Rosenberg, O. Lackovič, Z. Baldová, J. Kurandová, J. Vojta, E. Klepáčová, M. Smolíková a další. Kamera J. Tuzar. Scénář a režie Vladimír Vlček.

Beskydy, dvacátá léta minulého století. Zamilovaná dívka z chudé rodiny Františka se poddá svému nápadníkovi, dřevorubci Janovi. Toho však zabije padající strom dříve, než se s Františkou může oženit. Dívku čeká trpký osud svobodné matky. Františka pracuje do úmoru a bojuje ze všech sil za lepší život svého synka Metúdka. Kvůli němu se nakonec provdá za starého vdovce, bohatého sedláka Podešvu. Brzy však pozná, že svým sňatkem neprospěla ani sobě, ani dítěti. Život na Podešvově statku se pro oba stane řetězcem příkoří a utrpení. Může za to jak lakomý Podešva, tak jeho služka a dlouholetá milenka, závistivá Rozína...

Film Advent scenáristy a režiséra Vladimíra Vlčka je zpracováním stejnojmenného románu Jarmily Glazarové. Kritika označila tento román za nejlepší autorčino dílo. Poprvé vyšel v roce 1939, získal si rázem přízeň nejširší čtenářské obce a dočkal se mnoha vydání. Vladimír Vlček se v Beskydech narodil a prožil zde osmnáct let.

Hlavní role vytvořili Nina Jiránková (Františka), Gustav Hilmar (Podešva) a Marie Vášová (Rozína), malého Metúdka ztvárnil Vojtěch Rosenberg.

Napište nám