Drama muže, který účtuje se svým dávným proviněním. Na motivy novely Ferreira de Castro napsal František Pavlíček.
Hrají: J. Satoranský, B. Rösner, P. Kostka, V. Postránecký, S. Beneš, Z. Řehoř a další. Kamera J. Kadaňka. Režie P. Háša.

Původní televizní inscenace vznikla podle novely Ferreira de Castro v adaptaci Františka Pavlíčka.

José Maria Ferreira de Castro (narozen r.1898) patří k významným portugalským spisovatelům. Jeho hlavní díla byla u nás vydávána: Vystěhovalci, Stín kaktusu, Věčnost, Chladná země, Vlna a sníh.

Novela Misie patří k jeho kratším prózám a poprvé u nás vyšla v roce 1958. Odehrává se v jižní Francii v době těsně před kapitulací v roce 1940: Představený kláštera váhá označit sídlo misie červeným křížem, který by sice misii chránil, ale zároveň navedl nacistické bombardéry na nedalekou továrnu. Zvažuje, zda uchránit životy desítky mnichů a vystavit tím smrtelnému nebezpečí celou dělnickou kolonii, která továrnu obklopuje. Problém musí řešit i příslušníci řádu, každý po svém. Ukazuje se, že zdaleka nejsou ve svém názoru jednotní. Začíná se odvíjet dramatický příběh o konfliktu svědomí, rozumu a odpovědnosti.

V psychologicky sevřené studiové inscenaci uvidíme v hlavní roli Jaroslava Satoranského, dále pak Borise Rösnera, Petra Kostku, Václava Postráneckého, Svatopluka Beneše, Zdeňka Řehoře a další.

Režisérem inscenace je Pavel Háša.

Napište nám