Klasická rytířská veselohra V. K. Klicpery v nastudování členů Divadla na Vinohradech.
Hrají: I. Racek, H. Maciuchová, B. Slováček, S. Skopal, M. Štěpánek, O. Kaiser, E. Balzerová, V. Bičík, I. Pokorný a další. Divadelní režie V. Kelbl. Kamera E. Landisch. Televizní režie A. Procházková.

Výrazná osobnost českého divadelního světa, dlouholetý člen Divadla na Vinohradech s charismatickým hlasem a uhrančivým projevem, charakterní herec i člověk Ilja Racek zemřel 2. srpna ve věku 88 let. Za svou hereckou éru ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí na divadle, např. ve hrách I chytrák se spálí (Divadlo E. F. Buriana), Král Krysa, Famílie, Popel a pálenka, Višňový sad (vše Divadlo na Vinohradech) a mnoha jiných. Za celoživotní herecké mistrovství obdržel v roce 2008 cenu Thálie. Své výrazné herectví uplatnil i ve filmu či televizi, vzpomeňme např. jeho démonického upíra v adaptaci románu B. Stockera Hrabě Drákula z roku 1970, podobně ztělesnil titulní roli v adaptaci románu L. Stevensona Záhadný pan Hyde, hlavní roli J. Nerudy vytvořil v životopisném seriálu Laskavý divák promine, hrál i v seriálech Zlá krev, Konec velkých prázdnin, jednu z posledních rolí si zahrál ve dvou dílech pokračování úspěšného seriálu Sanitka aj.

K uctění památky Ilji Racka dnes uvádíme adaptaci představení Hadriána z Římsů z Divadla na Vinohradech.

Hadrián z Římsů je jedna z nejúspěšnějších divadelních her Václava Klimenta Klicpery, založená na oblíbené záměně osob, v níž se autor vysmíval skomírajícímu rytířskému světu. Ilja Racek zpodobnil rytíře Čelakovského, otce mladičké Ruměny (H. Maciuchová), kterou hodlá provdat proti její vůli za rytíře Hadriána z Římsů. V tomto případě se ovšem vyskytnou hned tři rytířové téhož jména. Ruměna však miluje Želmíra (O. Kaiser) a jak to v žánru komedie obvykle bývá, dosáhne svého…

Napište nám