Opereta na motivy pohádkového orientálního námětu.
Zpívají a hrají: Z. Švehla-J. Čáp, J. Wysoczanská-M. Zahrynowská, J. Zahradníček-P. Štěpánek, N. Šormová-C. Morávková, J. Horáček-J. Janda, J. Jonášová-E. Boušková a další. Kamera V. Tůma Režie V. Tomšovský.

Výpravná opereta Johanna mladšího,nejslavnějšího z košaté rodiny Straussů,(1825-1899),neprožila lehký úděl.Námět orientální pohádky o Alibabovi a čtyřiceti loupežnících mu volně zpracovali prostřední libretisté a tak Indigo-jak se opera původně jmenovala-přes nápady a vtipem oplývající hudbu-trpěl rozvleklostí,která vídeňskému publiku nepřirostla k srdci.Takže přes přehršli valčíkových melodií proběhla v roce 1871 její premiéra celkem chladně.Ke konci života se k ní Johann znovu vrátil a její libreto přepracovali osvědčená dvojice L.Stein a E.Lindau.7 let po skladatelově smrti ji dědicové uvedli v scénicky přepracované podobě G.Reiterera,již pod názvem "Tisíc a jedna noc". Upravovatel ponechal všechnu Straussovu hudbu a z děje vypustil to,co by spád opery zpomalovalo.Obnovená premiéra v roce 1906 byla triumfem a to celoevropským.Druhá polovina 19.století dala operetě dva dosud nepřekonané velikány-Paříž svého posměváčka "papá Offenbacha" s proslulým kankánem,kterého mimochodem o šest let mladší Johann z celého srdce nesnášel-a Vídeň se pyšnila svým "králem valčíku" a zakladatelem vídeňské velké operety.Z jeho odkazu si vybral v roce 1975 k televizní inscenaci právě "Tisícku" režisér Václav Tomšovský.

archivní tisková informace:

Tisíc a jedna noc

je výpravná veselohra nejslavnějšího z rodiny Straussů - Johanna mladšího. Strauss nejprve vytvořil na námět orientální pohádky o Alibabovi a čtyřiceti loupežnících operetu Indigo. Měla však velice chatrné libreto a tak námět zbásnil znovu Stein a Lindau. Opereta dostala nový název Tisíc a jedna noca vítězně se dala na cestu světem. Nastudování, které dnes v cyklu Ze zlatého fondu České televize můžete vidět, je z roku 1975.

Napište nám