Původní televizní opera skladatele a pedagoga Juraje Filase, oceněná na mezinárodní soutěži v Salcburku. Na scénáři, který propojil téma drogové závislosti s operním žánrem, se podílel publicista R. John.
Na libreto P. Skarlanta zpívají a hrají: E. Anatoličová-Jenisová – T. Kotrbová, L. Ludha – Z. Hruška, L. Vele – J. Bartoška a další. Kamera P. Polák. Režie J. Jireš.

Juraj Filas (5. 3. 1955 Košice – 31. 12. 2021) byl slovenský hudební skladatel a pedagog skladby na Akademii múzických umění, který od 70. let žil a působil v Praze. Byl autorem více než 100 skladeb, komorních, symfonických, kantátových, koncertů, napsal TV operu, Te Deum a Requiem. Své skladby psal pro přední světové hráče. Byl prvním naším žijícím skladatelem, kterého od roku 1959 hráli v newyorské Carnegie Hall. Jeho díla zazněla na významných pódiích jako Beethovenfest-Bonn, Carnegie Hall a Lincoln Center v New Yorku, Pražské Jaro, ORF Wien, Tonhalle Zürich, Sankt Gallen, Lausanne, Ženeva, Paříž, Tchai-wan, Tokio, Mexiko, Sankt Peterburg, Londýn atd. V roce 2008 obdržel za svou tvorbu Cenu Gustava Mahlera.

Napište nám