Záznam divadelního představení Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Hrdina vlámského lidu bojuje proti španělské hrůzovládě nejen silou, ale také humorem sobě vlastním.
Hrají: I. Stránský, H. Houbová, L. Bambas a další. Divadelní režie M. Hynšt.

"Je to šaškovská hra, napsaná podle zákonů lidových kejklířských komedií, kde smích a slzy splývají dohomady," řekl její autor Grigorij Gorin, původním povoláním lékař.

Literární tvorbě se věnoval nejdřív jako zálibě, už v sedmdesátých letech se stal známým dramatikem a všechny jeho hry se u nás hrály krátce po jejich zrodu. Zatímco v próze a fejetonistice reflektoval aktuální společenské problémy, v divadelních hrách zpracovává látky historické a hledá v nich problémy, které jsou věčné.

Hra Thyl Ulenspiegel napsaná na téma boje vlámského lidu proti španělské hrůzovládě, je vášnivou obžalobou španělské intervence ve Flandrech, ale zároveň i ruské okupace Československa.

Režisérem divadelního představení je Miloš Hynšt, který musel po roce 1968 opustit angažmá v Mahenové činohře z politických důvodů. Záznam divadelního představení vznikl v roce 1981. Do hlavní role obsadil Miloš Hynšt Igora Stránského a herce Slováckého divadla.

Napište nám