TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
ST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 8 minut
Rok výroby: 2007
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4430

ČT1 U nás v Evropě úterý 8. 6. 2010 15:00
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Kypr - obchodník s oblečením

Pětačtyřicetiletý Aristidis Giallouridis žije na Kypru ve městě Nikósie na předměstí jménem Archangelos. Má ženu Alexii, tři děti a kromě centrálního obchodu s textilem i menší obchody a sklady po celém Kypru. Firmu založil Aristidův otec, ale jeho první obchod obsadili Turci po invazi v roce 1974. Aristidis na to nikdy nezapomněl, přestože dnes má mnohem větší a prosperující podnik – za vojenskou linií, která řecky a turecky mluvící část Kypru odděluje. Největší konkurencí jsou pro něj čínské firmy, i když přiznává, že právě od nich se toho v podnikání s textilem hodně naučil. Pozval nás do svého života a Alexia nám uvařila tři výborná kyperská jídla – posuďte sami.

Předkrm – čerstvá zelenina namáčená v dipu

Ingredience (zhruba pro 4 osoby):
350 g jogurtu
2 stroužky česneku
150 g sýru feta
½ květáku
1 mrkev

Jednoduchý a chutný předkrm připravila Alexia z čerstvé zeleniny – květáku a mrkve, ale můžete použít i jakoukoliv jinou zeleninu, která se dá jíst zasyrova – a z omáčky na namáčení – z jogurtu, sýru feta a tří stroužků česneku. Utřeme česnek, dáme ho do mixéru, přidáme jogurt a fetu a rozmixujeme všechno najemno. Vzniklý dip dáme do talíře, nakrájíme na růžičky květák a na podélné kousky mrkev a namáčíme je v omáčce.

Daurade – pečené ryby

Ingredience (zhruba pro 4 osoby):
3 ryby
2 citrony
sůl
olivový olej
(lze dochutit oreganem)

Kypřané mají rádi ryby a rodina Giallouridou není výjimkou. Alexia je podává většinou v sobotu, ale minimálně jednou týdně, říká, že jsou velmi zdravé a chutnají celé rodině. Příprava je velmi jednoduchá. Ryby omyjeme pod vodou, očistíme od vnitřností, pokud nejsou očištěné už z obchodu (tak je koupila Alexia). Osušíme je a dáme na pekáč. Rozkrojíme citróny a pokapeme šťávou ryby tak, aby se dostala všude, osolíme je a pokapeme olivovým olejem – to samé z druhé strany. Pak ryby přikryjeme fólií a necháme asi čtvrt hodiny uležet na každé straně, můžeme i déle. Ryby potom vložíme do trouby a necháme péct přibližně půl hodiny při teplotě 200–220 stupňů.

K pečeným rybám Aristidova žena Alexia připraví další jídlo z moře:

Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek
Garides Saganaki – zapečené krevety

Ingredience (zhruba pro 4 osoby):
800 g krevet
půl skleničky octa
1 zelená paprika
1 velká cibule
3 velká zralá rajčata (cca 500 g)
rajčatový protlak (cca 250 g)
200 g sýru feta
olivový olej
pepř
oregano 

Krevety omyjeme ve vodě, do které přidáme půl sklenky octa. Necháme je dobře okapat. Mezitím si osmažíme cibuli v hlubší pánvi na olivovém oleji. Zelenou papriku nakrájíme na kousky a smažíme spolu s cibulí. Osmaženou zeleninu opepříme, ztlumíme oheň, pak nakrájíme čerstvá rajčata a rozmixujeme je v mixéru. Přidáme je k paprice a cibuli a zamícháme. Rozředíme rajčatovým protlakem a zamícháme. Do směsi přidáme lžíci oregana. Nakrájíme na malé kousky sýr feta a vmícháme do směsi na pánvi. Omyté osušené krevety vložíme do pekáče a polijeme směsí z pánve. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut při teplotě 200 až 220 stupňů.

Ke všem třem jídlům se znamenitě hodí bílé víno.