40 minut

2. října 2017

Obsah dílu

DANA na horké půdě — Kurdové proti Iráku — Vítězství a prohry

Části dílu

00:54
DANA na horké půdě
    Naše zbraně v Ázerbájdžánu, to je obchodní úspěch, kterým se u nás nikdo nechlubí. A nebýt toho, že se zbraněmi pochlubila v reklamním klipu ázerbájdžánská armáda, asi bychom to nevěděli. Všimly si toho Hospodářské noviny. Ázerbájdžán je válečná oblast, kam se povolení pro vývoz zbraní neuděluje. Někdo musel udělat fintu, aby oklamal ministerstvo zahraničí, které původně vývoz zakázalo. Kdo a jakou, zjišťovali reportéři Michael Fiala, David Macháček a Jiří Leschtina.
    15:32
    Kurdové proti Iráku
      Před týdnem proběhlo referendum o samostatnosti iráckého Kurdistánu a na rozdíl od toho katalánského proběhlo v klidu. Pro největší národ bez vlastního státu to byl slavnostní historický okamžik, ten by však mohl vyústit v nový konflikt. Irácká vláda je odhodlaná bránit celistvost svého území a stejně odhodlaní jsou i Kurdové, kteří o vyhlášení vlastního státu usilují už sto let. Ve hře jsou velké zdroje ropy a plynu, ale na druhé straně boj se společným nepřítelem, kterým je Islámský stát. Jedinými českými novinářkami, které událost na místě sledovaly, byly Markéta Kutilová a Lenka Klicperová.
      27:53
      Vítězství a prohry
        Pamětníci srovnávají její vítězství s euforií naší hokejové výhry nad sověty v roce 1969. Takové to bylo nadšení po celé zemi v říjnu 1937, kdy česká žokejka Lata Brandisová vyhrála Velkou pardubickou. Nad republikou už se stahovala válečná mračna, když si slečna z Řitky u Prahy dovolila porazit říšskoněmeckého favorita Willibalda Schlagbauma. Popularita Laty se před osmdesáti lety dotýkala hvězd. Nic jí to ale nepomohlo v době komunismu. Zapomenutý příběh jediné ženské vítězky slavného dostihu natočil reportér David Vondráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        9. října 2017

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám