38 minut

23. února 2015

Obsah dílu

Statek jak pro Olympiádu — Past na Klokánky — Chůze přes čáru

Části dílu

01:06
Statek jak pro Olympiádu
    Až půl miliardy by měla stát rekonstrukce a dostavba historického statku v Suchdole, který vlastní pražský magistrát. Obrovskou investici by tak museli zaplatit daňoví poplatníci. Na projektu se pracuje už sedm let, přesto jste o něm s největší pravděpodobností zatím nic neslyšeli. A když jde o tak velké peníze, veřejná diskuse by byla na místě. Projekt pochází ještě z doby Pavla Béma, kdy magistrát podobnými velkolepými plány doslova hýřil. Od předchůdců tak v tichosti doputoval až k dnešní koalici, která jej taky podporuje. Případ odkrývá Eva Mikulecká.
    14:00
    Past na Klokánky
      Když se dítě ocitne v situaci, kdy se o něj rodič nemůže nebo nedokáže postarat, pomoc najde v zařízeních pro děti vyžadujících okamžitou pomoc. K těm nejznámějším patří Klokánky, síť zařízení Fondu ohrožených dětí. Fungují přes patnáct let. Jsou schopny pomoci dítěti v nouzi ve dne v noci bez zdlouhavého úřadování, což si mohlo vyzkoušet na 7 tisíc dětí. Od nového roku se ale Klokánky musely přizpůsobit změnám v zákoně a snížily svou kapacitu zhruba o sto míst. Zařízené byty teď zejí prázdnotou, protože podle úředníků už nejsou třeba. Natáčela Andrea Máslová
      25:24
      Chůze přes čáru
        Reportér Mirek Petráček a historik Prokop Tomek udělali zajímavý objev: vypátrali tajnou věznici StB. Je v podzemí domu, ve kterém bývalo za první republiky gymnázium. V pozdějších časech se z budovy, zasvěcené vzdělání, stalo sídlo zla. Během okupace ji využívala říšská policie a později tajná komunistická bezpečnost. Věznila tu mimo jiné i Gustáva Husáka, ale hlavně české agenty, kteří bojovali proti totalitě zpravodajskou činností. Jedním z nich byl i Milan Sehnal z následující reportáže.
        Přehrát celé video
        Stopáž40 minut
        Další díl
        2. března 2015

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám