Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Muzeum v Hrobu

Muzeum v Hrobu Představte si, že žijete v Hrobu. Tak se totiž jmenuje jedna obec na úpatí Krušných hor v okresu Teplice. Nejstarší dochovaný záznam o Hrobu je z roku 1282. Město vzniklo poblíž prastaré obchodní stezky z Halle nad Sálou do Prahy. Zhruba v polovině 15. století se v Hrobu začalo ale dolovat. Těžily se zde stříbrné, měděné, cínové, niklové a arsenové rudy.

Dominantou obce jsou 2 kostely – katolický kostel sv. Barbory a evangelický kostel Vzkříšení. A Hrobečtí se můžou pochlubit i neobvyklou historickou památkou, kterou je zbořeniště evangelického kostela, vypáleného v roce 1617. Téměř 300 let ležely základy kostela pod zemí. V roce 1913 byly odkryty.

Ještě dodáme, že okolní lesy jsou ideální pro procházky a výlety, v létě a na podzim jsou pak rájem pro houbaře a borůvkáře. My ale máme jiný cíl. Důlní činnost poznamenala region významným způsobem. I to byl důvod, proč se místní rozhodli právě v Hrobu otevřít Hornické muzeum. Staré štoly jsou pro smrtelníky nepřístupné. Přesto v hrobském muzeu můžete jejich atmosféru okusit na vlastní kůži.

Při stavbě napodobeniny středověkého dolu použili speleologové autentické předměty, stará prkna z výdřev jsou originálními pamětníky hlubinné těžby. Některé návštěvníky by možná mohla zaskočit skrytá postava speleoložky, přísně strážící vzácné exponáty. Hrobeckou hornickou expozici tvoří: sbírka hornických uniforem, pohlednic, fotografií a pro zájemce je k dispozici malý promítací sál, kde bude možné shlédnout filmy s důlní tematikou.

MapaMuzeum v Hrobu
videoMuzeum v Hrobu
...
video video

Muzeum v Hrobu