Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Výstava vystřihovánek

Výstava vystřihovánek Papírové vystřihovánky patří díky časopisu ABC k oblíbeným zábavám dětí i dospělých už půl století. Celou tou dobou nás provede výstava na Chvalském zámku v pražských Horních Počernicích. Prvním modelem, kteří si mohli čtenáři časopisu s pomocí nůžek a papíru vytvořit byla kosmická loď, jež nesla do vesmíru Jurije Gagarina. Její papírová podoba vznikla rok po slavné události. Pak se na stránkách ABC začaly objevovat jednoduché modely autíček a postupně i složitější kousky včetně zajímavých staveb. Velkou osobností v historii vytváření papírových modelů se stal architekt Richard Vyškovský, který je také spoluautorem vůbec největší vystřihovánky na světě. Ta zachycuje památkovou rezervaci představující architekturu od románské až po současnou. Zabere plochu čtyř metrů čtverečních a skládá se z více než šesti tisíc dílků.

MapaVýstava vystřihovánek
videoVýstava vystřihovánek
...
video video

Výstava vystřihovánek

Král papírový

Král papírový V muzeu Karlova mostu v Praze se až do 26. března můžete seznámit s trochu zvláštním králem. Název výstavy, na kterou vás pozveme, je stručný Richard V. – král papírový. Kdo alespoň na chvíli podlehl kouzlu papírových autíček, letadel i domů a paláců, určitě tuší, že si budeme povídat s architektem Richardem Vyškovským. Už čtyři desítky let vytváří modely, které malí i velcí nadšenci znají hlavně ze stránek časopisů ABC. Prozradí nám, jak začínal a co mu nejvíc přirostlo k srdci.

MapaKrál papírový
videoPapírové modely
...
video video

Papírové modely

Modelář

Třeskuté počasí teď nahrává všem těm, kteří se svým koníčkům můžou oddávat v teple domova. Patří k nim i modeláři a jedním z nich je i pan Vyškovský. Už téměř čtyřicet let se věnuje modelům různých hradů a zámků nebo staveb lidové architektury a jeho modely můžete najít také v časopisu ABC. Pan Vyškovský má i svůj sen – „udělat“ zámek v Jindřichově Hradci. A proč? A jak takové modely a modýlky, vystřihovánky vznikají? O tom bude naše další zastavení.

videoModelář
...
video video

Modelář