Béleše

Tradiční ratíškovický pokrm z kynutého těsta. Dříve se mu říkalo jídlo chudých, protože jde udělat jen z mouky a vody.

Těsto

500 ml vlažného mléka
1 kg polohrubé mouky
hrst hladké mouky
1 kostka droždí
1 vejce
4 hrsti krystalového cukru
1 lžička soli

Spojíme mouku, cukr, droždí se 100 ml mléka a necháme vzejít kvásek. K vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Z těsta tvarujeme malé bochánky a opět je necháme 15 minut kynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky. Můžeme rovněž skleničkou vykrájet na pomoučněný vál malé bochánky, které ještě necháme nakynout. Upravíme rukou trochu naplocho a pečme přímo na plotýnce sporáku nebo na nepřipékací pánvi na sucho.

K podávání

povidla
cukr
mák
sádlo

Placky potřeme sádlem, pomažeme povidly a posypeme mákem s cukrem.

Další recepty Celý díl