Původně měl být seriál provázen spíkrem, což měl být autor a režisér Petr Krejčí. Nakonec jsme zvolili verzi s komentářem, který čte Honza Maxián, nejen herec, ale skvělý hudebník. Ta jakoby hollywoodská muzika, tu složil a nahrál on. Fotky jsou z období, kdy jsme zkoušeli, jaké by to bylo se spíkrem.

Petr Krejčí nás zavedl na dvě zvláštní místa. Potůček, tekoucí kousek od Srbska u Berouna, má v jednom z dílů seriálu docela velký prostor. Je doslova podivuhodný. Chatka patří ke staré trampské osadě ze třicátých let. A kopeček, kterým voda protéká, to není skalka chatařů, to je přírodní útvar. Voda je tady nasycená vápencem z krasu. A toho travertinu je tolik, že se usazuje na každé větvičce. Potok tak sám vytváří hrázky a maličké přehrady, aby je za čas zase prorazil a o kus dál tvořil jiné.

Druhé místo se jmenuje Koda a je to nedaleko. Malý rybník je napájen silným pramenem, dokonce i v době sucha. Dům za rybníkem je mlýn, při pohledu z druhé strany by bylo vidět, že stojí ve stráni a je několikapatrový. Mlýn poháněla voda přímo z pramene, žádný potok nebo řeka, ale pramen. Petr nám ukázal v rybníce takový zelený šlem. Na první pohled nějaký žabinec. A přitom je to unikátní vápnomilná řasa.