Jak nakupovat

Sekty

27. 12. 2007

Ačkoliv většinou vítáme Nový rok sektem, zpravidla hovoříme o šampaňském. Přitom značení šampaňské víno se smí používat jen u šumivých vín vyrobených ve Francii v oblasti Champagne, neboť od roku 1908 se jedná o ochrannou známku.

Za skutečné šampaňské si pochopitelně vzhledem k časové a technologické náročnosti musíme připlatit. Takže při výběru hlavně neznámých značek musíme prostudovat, co vlastně kupujeme a vyhneme se podezřele levnému šampaňskému, protože to prostě levné být nemůže.

Šumivá vína jsou levnější než šampaňské. Podle odborníků nás bude dobré šumivé víno stát minimálně 120 Kč a maximálně – to už mohou být i tisíce.

Dnes si můžeme koupit šumivá vína z různých zemí a každé má svou typickou chuť. Při výběru musíme rozlišovat sladkost vína, což poznáme už z jeho označení.

extra brut (zvlášť tvrdé) od 2 do 6 g/l cukru
brut (tvrdé) méně než 15 g/l cukru
sec (suché) od 17 do 35 g/l cukru
demi sec (polosuché) od 33 do 50 g/l cukru

Šumivá vína servírujeme při teplotě 4–7 °C.
Sektové sklenky mají tvar flétny – úzké a štíhlé, určitě ne miskovité!

Autor reportáže: Maria Křepelková

Přejít na obsah dílu

Vyhledávání v archivu reportáží