Mazár-e Šaríf

15. 7. 2018

Afghánistán není vyhledávanou turistickou destinací. Ale novinářka Tereza Engelová říká, že pokud někdo tuto zemi navštíví, má pak tendenci se tam vracet, protože má prý neuvěřitelné kouzlo. My se s Terezou vypravíme do Mazár-e Šarífu, největšího města na severu země.

videoAfghánistán: Mazár-e Šaríf
...
video video

Afghánistán: Mazár-e Šaríf

Mapa

Přejít na obsah dílu


Mazár-e Šaríf

21. 5. 2017

Afghánistán není v posledních letech vyhledávanou turistickou destinací. S postupným odchodem spojeneckých vojsk se v zemi zhoršila bezpečnostní situace a vydat se tam jako turista je v současné době značně nebezpečné. Každý, kdo ale Afghánistán někdy navštívil, má tendenci se tam vracet a nebo o něm alespoň hezky mluvit. Kdyby se země dala popsat jako člověku - o Afghánistánu se dá říct, že má zkrátka zvláštní charisma. My se teď vypravíme do Mazár-e Šarífu. Největšího města na severu země, kde natáčela Tereza Engelová.

videoAfghánistán: Mazár-e Šaríf
...
video video

Afghánistán: Mazár-e Šaríf

Mapa

Přejít na obsah dílu


Afghánská krajina

21. 9. 2014

Jedna z nejchudších, nejnebezpečnějších, ale i nejkrásnějších zemí světa. Afghánistán. Turisti sem ještě dlouho pravděpodobně hromadně jezdit nebudou. Krajinu ale stojí za to vidět. Objektiv tam vyrazil. A vy teď můžete vidět život jeho obyvatel očima Tomáše Vlacha.

videoAfghánská krajina
...
video video

Afghánská krajina

Mapa

Přejít na obsah dílu


Ženy

10. 2. 2013

Novinářka a publicistka Lenka Klicperová spolu s fotografkou Jarmilou Štukovu se etablují také jako malý filmařský team, který proniká za hranice, za nimiž už není přílš bezpečno. Tady ovšem nejde o adrenalin ani o popularitu. Obě dámy riskují zejména proto, aby přinesly důležitá svědectví o životě těch, kdo žijí v zemích, jež známe hlavně ze zpravodajských titulků. Někdo si možná vzpomene na jejich reportáže z Iráku a Kurdistánu, teď je na řadě Afghánistán a Lenčino a Jarmilino ústřední téma – ženy.

videoŽeny
...
video video

Ženy

Mapa

Přejít na obsah dílu


Mobily

12. 8. 2012

Afghánský venkov zažívá obrovský civilizační skok – středověkou ústní komunikaci, založenou na předávání vzkazů, střídá éra mobilních telefonů. Jednoduchý mobil se vedle osla a termosky stává vybavením i těch nejchudších domácností. Jak si s mobilním telefonem rozumí lidé, kteří neumí číst a psát a jaké další zvláštnosti má telefonování v Afghánistánu, zjišťovali Šárka Kuchtová a Tomáš Vlach.

videoMobily
...
video video

Mobily

Mapa

Přejít na obsah dílu


Afghánský venkov

18. 3. 2012

Afghánistán má i svojí přívětivější tvář, než jen tu jakou vídáme ve zprávách. Není to jen země teroristických útoků a vojenských operací, jak by se mohlo na první pohled zdát. Obyčejný život plyne dál. Dokonce se i prý zlepšuje. Důkazem je toho následující reportáž Tomáše Vlacha a Šárky Kuchtové. Vydali se do míst, kam ani zahraniční vojáci běžně nejezdí a v Objektivu nám teď přiblíží život na afghánském venkově.

videoAfghánistán: venkov
...
video video

Afghánistán: venkov

Mapa

Přejít na obsah dílu


Kábul

18. 7. 2010

Nejoblíbenější zemí reportéra Tomáše Etzlera je Afghánistán. Navštívil ho mnohokrát a jak sám říká, byla to láska na první pohled. Podíváme se s ním do Kábulu. Mimo jiné nás vezme do tamní tržnice, prý je to ta nejúžasnější, jakou kdy viděl. Podíváme se spolu s ním ale třeba i do kábulské pekárny, anebo do Kuřecí ulice, která je jakýmsi nákupním centrem pro cizince.

videoAfghánistán: Kábul
...
video video

Afghánistán: Kábul

Mapa

Přejít na obsah dílu


Kábul

1. 11. 2009

Kábul. Co o něm víme? Hlavní město země zmítané válkou. Metropole, která nemá a nemůže mít nejlepší image. Alespoň na první pohled. Na ten druhý ale objevujeme zralou krásku, o níž se i v hluboké historii přetahovali velcí dobyvatelé a hrdé armády. Město na obyvatele dvakrát větší než Praha, plné života, přívětivých a statečných lidí, v jejichž společnosti je dobré pobýt. Pojďme to teď také na chvíli vyzkoušet – s Tomášem Etzlerem.

videoAfghánistán: Kábul
...
video video

Afghánistán: Kábul

Mapa

Přejít na obsah dílu


Oblast Darajsúfu

27. 4. 2008

Oblast Darajsúfu patří mezi nejsušší v Afghánistánu. V létě, kdy voda vysychá, jsou obyvatelé odkázáni na zdroje vzdálené až jeden den jízdy na oslu. Mnoho vesnic používá jen vodu, která se během zimy nashromáždila v rezervoárech. Když je sucho, tak ale vysychá i tato voda. A přestavte si, že v Afghánistánu se o zásobení rodiny vodou starají většinou děti.

videoAfghánistán
...
video video

Afghánistán

Přejít na obsah dílu