Hory

29. 1. 2023

Poslední cesta nás zavede až do Pákistánu. Autor reportáže David Mareček tam strávil dlouhé měsíce. A vezme nás na místa, která mu učarovala.

videoHory
...
video video

Hory

Mapa

Přejít na obsah dílu


Láhaur

30. 5. 2021

V úvodu zamíříme do Pákistánu, konkrétně do provincie Pandžáb do města Láhaur. Náš spolupracovník Michal Novotný toho během své nedávné návštěvy této země stihl natočit opravdu hodně. Vezme nás třeba do tamních nádherných zahrad, které jsou zapsané na seznamu UNESCO, ale dostal se třeba i na trénink tradičního pákistánského zápasu kusthi.

videoLáhaur
...
video video

Láhaur

Mapa

Přejít na obsah dílu


K2

27. 12. 2020

Zatímco v Čechách začala kalendářní zima teprve před pár dny, horolezci se každé léto vypravují do světových velehor, pokusit se o vylezení některého z obávaných vrcholů. Mezi ty nepochybně patří i vrchol K2 v Pákistánu. V reportáži Jakuba Freiwalda se nyní podíváme přímo do základního tábora pod druhou nejvyšší horou světa. A společně se Slovákem Pavlom Luptákem a Češkou Klárou Kolouchovou nahlédneme do života horolezců.

videoK2
...
video video

K2

Mapa

Přejít na obsah dílu


Karákóram

29. 11. 2020

Karákóram je druhé nejvyšší pohoří na světě. Na pákistánsko-čínské hranici leží hned čtyři ze čtrnácti hor vyšších než osm tisíc metrů. A trek pod K2, druhou nejvyšší horu světa, je označován za jeden z nejkrásnějších na světě. Jakub Freiwald ho absolvoval a své zážitky z Pákistánu vám teď představí v další reportáži.

videoKarákóram
...
video video

Karákóram

Mapa

Přejít na obsah dílu


Arandu

10. 2. 2019

Bohunka Fraňková nás teď vezme do Pákistánu. Jak žijí lidé v horské vesnici, která leží v nadmořské výšce 3000 metrů? Jak tam tráví zimu, když teplota venku klesne až na mínus 40 stupňů Celsia? Tohle všechno se dozvíte v její reportáži.

videoArandu
...
video video

Arandu

Mapa

Přejít na obsah dílu


Siačen

27. 7. 2014

Tentokrát navštívíme jeden z nejviditelnějších symbolů nenávisti mezi Indií a Pákistánem. Řeč je o oblasti Siačen, těžko přístupné horské lokalitě na indicko-pákistánském pomezí. Jak ale sami uvidíte, zároveň je to úžasná oblast, kde obyčejní muslimové, budhisti a hinduisti žijí jako dobří sousedi.

videoSiačen
...
video video

Siačen

Mapa

Přejít na obsah dílu


Cesta do Indie III

11. 9. 2011

Pozemní cesta na východ je proti letadlu velmi levná. Samotná doprava z Prahy až na indické hranice vás přijde jen asi na čtyři tisíce korun. Jídlo a hotely jsou v Asii doslova za hubičku. Pokud se ale tudy vydáte na jaře a v létě, budete se na rozpálených pouštích Íránu a Pákistánu smažit stejně, jako naši poutníci. Čtvrtému horko nevadí, to jste si už asi všimli. Je totiž vyroben z vulkanizované gumy. Takže je před námi poslední část jejich dobrodružství.

videoCesta do Indie III
...
video video

Cesta do Indie III

Mapa

Přejít na obsah dílu


Řemesla

14. 8. 2011

Mlynář, švec, krejčí, řezbář, pekař… to jsou řemeslníci, o kterých v Evropě čteme hlavně dětem v pohádkách. Jich práce u nás zmizela za zdi továren, z velké části je nahradily stroje. V zemi, jako je Pákistán, mají ale řemeslníci jiné postavení. Jejich dovednosti jsou tu stále nepostradatelnou součástí každodenního života. Dojít si k pekaři několikrát denně pro teplý chléb je tu stejnou samozřejmostí jako u nás zajet si pro rohlík do supermarketu.

videoŘemesla
...
video video

Řemesla

Mapa

Přejít na obsah dílu


Móda

17. 7. 2011

Když přijede Evropan do Pákistánu, čeká ho v rámci kulturní rozdílnosti nejedno překvapení. První věc, kterou musí nutně řešit je vhodný oděv. U mužů nejde o nic složitého - stačí zapomenout na šortky, obléknout dlouhé kalhoty a ideálně košili. Zato ženy, ty to mají trochu složitější. Místní tradici se musí přizpůsobit mnohem víc. Jednoduše jde o to, aby oděv příliš neodhaloval žádnou část těla. Dlouhé nohavice a rukávy jsou nutností, šátek přes hlavu bonusem. A jak říká novinářka Tereza Engelová, nejpraktičtější je si hned po příjezdu do země pořídit něco podle místní módy. To aby člověk nevypadal jako strašák. Jak na to? To už vám prozradí sama Tereza a na pomoc si vzala svou pákistánskou kamarádku.

videoPákistán: móda
...
video video

Pákistán: móda

Mapa

Přejít na obsah dílu


Pandžáb

20. 3. 2011

Pákistán - jedna z oblíbených destinací horolezců a milovníků hor, se potýká s odlivem turistů. Kvůli islámskýcm radikálům tu totiž přestalo být bezpečno. A letos zemi zasáhla další pohroma - povodně. Svým rozsahem jde o jednu z největších přírodních katastrof v novodobé historii. Reportér ČT Tomáš Vlach prožil měsíc v provincii Pandžáb, která leží v nížinách v okolí středního toku Indu. Spolu s ním teď můžete nahlédnout do života lidí na venkově v Pákistánu. Dostanete se tak na místa, kam za normálních okolností žádní cizinci nejezdí.

videoPákistán: Pandžáb
...
video video

Pákistán: Pandžáb

Mapa

Přejít na obsah dílu