Indžera
5. 9. 2021
V Objektivu jste zvyklí, že alespoň obrazně společně ochutnáváme jídlo v nejrůznějších koutech světa. Tak dnes ochutnáme etiopskou indžeru. Že vůbec nevíte, co si pod tím představit? Nevadí – je to vlastně taková placka, možná trochu podobná naší palačince, která se naplní vším možným. Z čeho a jak se vyrábí, se dozvíte v naší reportáži.
Indžera
Káva
16. 5. 2021
Máte rádi kávu? A měli jste někdy etiopskou kávu? Patří prý mezi nejlepší na světě. Objektiv vás vezme na kávový obřad do jedné etiopské vesnice a věřte, že budete mít pocit, že vůni kávy cítíte i u vás v obýváku. Možná si po skončení reportáže také půjdete ten svůj šálek kávy vychutnat.
Káva
Školy
9. 9. 2018
Školáci už mají za sebou první týden v lavicích. Ve stejný čas jako u nás, skončily prázdniny i v Etiopii, kam nás vezme naše spolupracovnice Tereza Hroznová. Natáčela mezi školáky. V reportáži uvidíte, jak vypadají tamní školy, nebo na jaké kroužky tam děti chodí. Do školy v této africké zemi touží chodit každé dítě.
Etiopie: Školy
Život místních lidí
4. 12. 2016
O africké Etiopii se často mluví v souvislosti se starobylými křesťanskými památkami, anebo původními kmeny. V reportáži Terezy Hronové se teď můžete podívat, jak vypadá život místních lidí. Dva týdny Tereza strávili v nejrůznějších vesnicích na jihu této chudé země. Vezme nás doslova k místním na návštěvu. Uvidíte jejich tradiční hliněné obydlí, uvidíte, jak si připravují oběd, jak pečují o svá pole jak daleká je pro ně cesta pro vodu.
Etiopie: život místních lidí
III. díl: Etiopie
24. 1. 2010
Už potřetí se dnes setkáme se žlutými trabanty, ve kterých čeští dobrodruzi projeli celou Afriku od severu k jihu. Pokud patříte mezi pravidelné diváky, jistě víte, že minule projížděli Súdánem, předtím to bylo Alžírsko a Egypt. Po pískem zavátém severu černého kontinentu se dnes spolu s výpravou podíváme do Etiopie, kde už začíná skutečně zelená Afrika. A jak jinak – i tady budila česká trabantí expedice nemalý zájem místních obyvatel.
Afrika: Trabantem napříč (III) Etiopie
Bydlení a pokrmy
25. 1. 2009
Tentokrát máte v Objektivu jedinečnou možnost nahlédnout do života obyčejných Etiopanů. Ukážeme vám, jak Etiopané bydlí, nebo s čím si hrají místní děti. A taky se dozvíte, co se v Etiopii nemění – jednu věc tam najdete všude stejnou, ať už jste vysoko nad mořem nebo v nížině, na severu nebo na jihu. Je to příprava tamního národního pokrmu – idžery. Přirovnat by se možná dala k naší palačince, ale vzhled je asi tak všechno, co mají tyto dva pokrmy společné. Etiopané idžeru totiž používají místo příboru.