Lalibela

7. 1. 2024

Bájná Lalibela je nejznámějším poutnickým místem v Etiopii. Je to podzemní svět plný kostelů a tajných chodeb, kterých si nahoře na skále ani nemusíte všimnout. Protože tamější svatostánky jsou vtesané do skály – zeshora dolů.

videoLalibela
...
video video

Lalibela

Mapa

Přejít na obsah dílu


Údolí řeky Omo

12. 9. 2021

Na závěr v Etiopii navštívíme údolí řeky Omo. Vyrazíme za místními kmeny na tradiční slavnost, ale pozvou nás i k sobě domů. Bude to úplně jiný svět.

videoÚdolí řeky Omo
...
video video

Údolí řeky Omo

Mapa

Přejít na obsah dílu


Indžera

5. 9. 2021

V Objektivu jste zvyklí, že alespoň obrazně společně ochutnáváme jídlo v nejrůznějších koutech světa. Tak dnes ochutnáme etiopskou indžeru. Že vůbec nevíte, co si pod tím představit? Nevadí – je to vlastně taková placka, možná trochu podobná naší palačince, která se naplní vším možným. Z čeho a jak se vyrábí, se dozvíte v naší reportáži.

videoIndžera
...
video video

Indžera

Mapa

Přejít na obsah dílu


Káva

16. 5. 2021

Máte rádi kávu? A měli jste někdy etiopskou kávu? Patří prý mezi nejlepší na světě. Objektiv vás vezme na kávový obřad do jedné etiopské vesnice a věřte, že budete mít pocit, že vůni kávy cítíte i u vás v obýváku. Možná si po skončení reportáže také půjdete ten svůj šálek kávy vychutnat.

videoKáva
...
video video

Káva

Mapa

Přejít na obsah dílu


Amharsko

25. 4. 2021

Na závěr nás čeká cesta do africké Etiopie. V Amharsku navštívíme okolí jezera Tana, zajímavou přírodu i jedinečné stavby vytesané do skály.

videoAmharsko
...
video video

Amharsko

Mapa

Přejít na obsah dílu


Školy

9. 9. 2018

Školáci už mají za sebou první týden v lavicích. Ve stejný čas jako u nás, skončily prázdniny i v Etiopii, kam nás vezme naše spolupracovnice Tereza Hroznová. Natáčela mezi školáky. V reportáži uvidíte, jak vypadají tamní školy, nebo na jaké kroužky tam děti chodí. Do školy v této africké zemi touží chodit každé dítě.

videoEtiopie: Školy
...
video video

Etiopie: Školy

Mapa

Přejít na obsah dílu


Awasa

19. 3. 2017

Když se řekne Afrika, automaticky se vybaví spíš sucho než voda. My ale teď vyrazíme na plavbu po jezeře Awasa ve střední Etiopii. Je zdrojem obživy, ale i příjemným místem na odpočinek.

videoEtiopie: Awasa
...
video video

Etiopie: Awasa

Mapa

Přejít na obsah dílu


Život místních lidí

4. 12. 2016

O africké Etiopii se často mluví v souvislosti se starobylými křesťanskými památkami, anebo původními kmeny. V reportáži Terezy Hronové se teď můžete podívat, jak vypadá život místních lidí. Dva týdny Tereza strávili v nejrůznějších vesnicích na jihu této chudé země. Vezme nás doslova k místním na návštěvu. Uvidíte jejich tradiční hliněné obydlí, uvidíte, jak si připravují oběd, jak pečují o svá pole jak daleká je pro ně cesta pro vodu.

videoEtiopie: život místních lidí
...
video video

Etiopie: život místních lidí

Mapa

Přejít na obsah dílu


III. díl: Etiopie

24. 1. 2010

Už potřetí se dnes setkáme se žlutými trabanty, ve kterých čeští dobrodruzi projeli celou Afriku od severu k jihu. Pokud patříte mezi pravidelné diváky, jistě víte, že minule projížděli Súdánem, předtím to bylo Alžírsko a Egypt. Po pískem zavátém severu černého kontinentu se dnes spolu s výpravou podíváme do Etiopie, kde už začíná skutečně zelená Afrika. A jak jinak – i tady budila česká trabantí expedice nemalý zájem místních obyvatel.

videoAfrika: Trabantem napříč (III) Etiopie
...
video video

Afrika: Trabantem napříč (III) Etiopie

Mapa

Přejít na obsah dílu


Bydlení a pokrmy

25. 1. 2009

Tentokrát máte v Objektivu jedinečnou možnost nahlédnout do života obyčejných Etiopanů. Ukážeme vám, jak Etiopané bydlí, nebo s čím si hrají místní děti. A taky se dozvíte, co se v Etiopii nemění – jednu věc tam najdete všude stejnou, ať už jste vysoko nad mořem nebo v nížině, na severu nebo na jihu. Je to příprava tamního národního pokrmu – idžery. Přirovnat by se možná dala k naší palačince, ale vzhled je asi tak všechno, co mají tyto dva pokrmy společné. Etiopané idžeru totiž používají místo příboru.

videoEtiopie: bydlení a pokrmy
...
video video

Etiopie: bydlení a pokrmy

Mapa

Přejít na obsah dílu