Iguaçu

7. 4. 2024

Čeká nás oblast v Jižní Americe, kde se na necelých třech kilometrech nachází 270 vodopádů vysokých až 80 metrů. Uvidíme jeden ze sedmi přírodních divů světa a možná najdeme odpověď na otázku, která jeho tvář je krásnější. Ta argentinská nebo brazilská?

videoIguaçu
...
video video

Iguaçu

Mapa

Přejít na obsah dílu


Rio de Janeiro

12. 10. 2014

Teď nás čeká Brazílie a život v Rio de Janeiru. Věděli jste, že v překladu název města znamená „lednová řeka“? Je to proto, že portugalští mořeplavci město objevili v lednu v roce 1502, takže proto Rio de Janeiro. Autorka reportáže Linda Vorlíčková vás městem provede po těch největších zajímavostech, ukáže vám nádherné výhledy, ale zavede vás třeba i do místních slumů, kterým se v Brazílii říká favely.

videoRio de Janeiro
...
video video

Rio de Janeiro

Mapa

Přejít na obsah dílu


Karneval v Riu

20. 4. 2014

Rio de Janeiro – druhé největší město Brazílie. Tam s Objektivem míříme právě teď. Jednoznačně nejatraktivnější se město stává během slavného karnevalu, který tu každoročně začíná na začátku postního období, 40 dní před Velikonocemi. Všichni tančí v rytmu samby, mají radost ze života a sledují velkolepou podívanou, kterou vám ve své reportáži zprostředkuje Linda Vorlíčková.

videoKarneval v Riu
...
video video

Karneval v Riu

Mapa

Přejít na obsah dílu


Angamos

25. 11. 2012

Před námi je cesta do Jižní Ameriky. Vypravíme se do Amazonského pralesa, do míst, kde žije indiánský kmen Matsesů. Konkrétně to bude osada Angamos na řece Yavarí. Dostat se sem není vůbec jednoduché, na chvíli budete mít pocit jako byste se ocitli na samotném konci světa a všude kolem vás je jen nedotčená nádherná příroda amazonských pralesů. S Objektivem máte jedinečnou možnost nahlédnout do života indiánského kmene Matsesů a vydat se na dobrodružnou plavbu po řece Yavarí.

videoAngamos
...
video video

Angamos

Mapa

Přejít na obsah dílu


Vodopády Iguazú

19. 12. 2010

Teď už míříme na hranice mezi Brazílií a Argentinou. A začneme prastarou legendou. Bylo to asi takhle: Bojovník jménem Caroba z kmene Quaraní ve své kanoi unesl svou lásku – krásnou Naipur. Jak už to tak ale bývá nebylo to jen tak. Zamiloval se do ní totiž také pán pralesa. Když zjistil, co má mladý bojovník za lubem, nechal před mladou dvojicí propadnout dno řeky. Oba milenci se zřítili do propasti a Naipur se proměnila ve skálu, z jejího miláčka se stal strom. Tak takový je příběh vodopádů Iguazů. Víc už nám o nich prozradí náš spolupracovník Jan Mašát.

videoBrazílie/Argentina: vodopády Iguazú
...
video video

Brazílie/Argentina: vodopády Iguazú

Mapa

Přejít na obsah dílu


Karneval v Riu

15. 2. 2009

Slovo karneval pochází z latinského caro, tedy maso, a vale – sbohem. Doba, kdy zase dáme masu na čas vale, se teď už kvapem blíží. Letos připadá začátek půstu a s ním i masopust na závěr února. Zbývají tedy necelé dva týdny. My si v Objektivu připomeneme pravděpodobně nejslavnější masopust na světě. Přesněji karneval. Ano, zamíříme do brazilského Ria de Janeira. Ovšem nemylte se, nečeká nás živelná pouliční veselice, ale soutěžní přehlídka nejlepších škol samby.

videoBrazílie: karneval v Riu
...
video video

Brazílie: karneval v Riu

Mapa

Přejít na obsah dílu


Amazonský prales

14. 9. 2008

Zamíříme do Brazílie, do hlubin amazonského pralesa a hlavní hrdinkou naší první reportáže bude zcela netradičně ryba – ano, nepřehlédli jste se. Ovšem není to jen tak ledajaký živočich, jinak bychom mu tolik prostoru v Objektivu určitě nevěnovali. Jde o arapaimu gigas, jednu z největších sladkovodních ryb, vzácnou a velmi užitečnou. Úspěšně ji chová jen několik velkých akvárií na světě a vydat se za ní do divočiny, to je opravdové dobrodružství i pro ostříleného rybáře.

videoBrazílie: amazonský prales
...
video video

Brazílie: amazonský prales

Mapa

Přejít na obsah dílu