Pamírský trakt

23. 1. 2022

Pamírský trakt nebo taky Pamír Highway – druhá nejvýše položená silnice světa. Sovětští inženýři ji postavili ve 30. letech, aby spojila Tádžikistán s Kyrgyzstánem, dnes funguje především jako distribuční cesta pro čínské zboží. Ve středověku tudy vedla jedna z bočních větví Hedvábné stezky. A právě tam se s Objektivem podíváme a bude to jízda plná adrenalinu.

videoPamírský trakt
...
video video

Pamírský trakt

Mapa

Přejít na obsah dílu


Pamírská dálnice

9. 2. 2020

Říká se jí Pamírská dálnice, má označení M41, místní jí nazývají Pamirskij trakt. Kdysi to bývala jedna z bočních větví Hedvábné stezky. Vede skrz pohoří Pamír a my se tam teď vydáme na jednu dobrodružnou expedici v čele s naším spolupracovníkem Ladislavem Moulisem mladším.

videoPamírská dálnice
...
video video

Pamírská dálnice

Mapa

Přejít na obsah dílu


Dušanbe

7. 7. 2019

Bohatou historii má i stát, který nás čeká na závěr. V Tádžikistánu navštívíme hlavní město Dušanbe. Zažijeme atmosféru života v ulicích měst. A protože většina území tohoto státu je hornatá, vyrazíme i tam. Čekají nás místní zvyky i život obyvatel.

videoTádžikistán: Dušanbe
...
video video

Tádžikistán: Dušanbe

Mapa

Přejít na obsah dílu


Obyvatelé, hory a koupele

5. 8. 2018

V první reportáži navštívíme nejmenší stát ve Střední Asii. Hornatý Tádžikistán prozkoumáme ze země i ze vzduchu. Bude to nevšední zážitek.

videoTádžikistán: Obyvatelé, hory a koupele
...
video video

Tádžikistán: Obyvatelé, hory a koupele

Mapa

Přejít na obsah dílu


Škola

31. 8. 2008

Pokud se na nás budou dívat školáci, máme pro ně dvě zprávy. Jednu špatnou a tu druhou dobrou. Začněme tou první: Připomínáme, že už zanedlouho zas budou muset vstávat do školy. Ale ta druhá je, že v tom nejsou sami. Prázdniny prostě končí skoro všude na světě. Třeba v takovém Tádžikistánu. Podívejte se s námi, jak vypadá první den ve škole pro malou Fatimu, která se narodila v zemi, kde ještě dnes panuje cosi ze starých sovětských časů.

videoTádžikistán
...
video video

Tádžikistán

Přejít na obsah dílu