sobota 7. 8. 2010 po půlnoci ČT2 04:05

Zábavná talk show Haliny Pawlowské, tentokrát na téma "můj vlastní styl" (2007). Spoluúčinkují J. Prachař a F. Soukup. Režie H. Pawlowská a K. Czaban

Kachní prsa s fíky a třešňovým pivem

Vivienne Westwoodová

Pro 1 osobu

Fotografie: Kachní prsa s fíky a třešňovým pivem

1 kachní prsa
80 g listového špenátu
2 ks suchých fíků
50 g másla
2 lžíce omáčky Demi glas
1 lžíce cukru
2 lžíce malinového octa
1 dcl třešňového piva
2 červené brambory
černý pepř (nahrubo namletý)
sůl
řeznický provázek

Omyté červené brambory dáme vařit do slané vody.

Očištěná kachní prsa šikovně nařízneme, abychom zvětšili jejich plochu. Na takto upravené maso naklademe na kousky nakrájené sušené fíky, které jsme 24 hodin máčeli ve vodě, aby změkly. Opepříme, osolíme a uzavřeme do závitku, který pevně stáhneme řeznickým provázkem a na trošce slunečnicového oleje na pánvi orestujeme ze všech stran. Orestované závitky dáme do trouby a pečeme 15 minut při teplotě 160 – 170 stupňů.

V kastrůlku necháme zkaramelizovat směs cukru a malinového octa, které se říká Gastrik. Pak přidáme asi deci třešňového piva a po chvíli tři lžíce omáčky demi glas a vše vaříme tak dlouho až směs zhoustne. Pak omáčku osolíme, opepříme a těsně před servírováním v ní rozmícháme kousek čerstvého másla. 

Na jiné pánvi s trochou másla, solí a pepřem orestujeme čerstvý špenát. 

Z dopečených kachních prsíček – měla by být uvnitř růžová - opatrně odstraníme provázek nakrájíme je na medailonky.

Uvřené brambory na talíři tlakem nože trochu rozmáčkneme, na ně dáme špenát a úplně navrch upečené kachní medailonky. Lehce polijeme a ozdobíme omáčkou.