čtvrtek 22. 11. 2007 ČT1 09:00

Halina Pawlowská a její hosté producentka, herečka Deana Jakubisková a hoteliér Viliam Sivek tentokrát na téma "jak si zachránit kůži". Režie H. Pawlowská a K. Czaban

Houbové ragú s pečeným škubánkem

Tom Cruise

Pro 4 osoby

Fotografie: Houbové ragú s pečeným škubánkem

Škubánky

300 g brambor
50 g hrubé mouky
sůl

Oloupané brambory uvaříme do poloměkka, scedíme tak, aby byly do půlky ponořené ve vodě a zasypeme je prosetou hrubou moukou.Vzniklou směs vařečkou propíchneme až na dno hrnce, aby se mouka propařila. Paříme 15 až 20 minut pod pokličkou na okraji sporáku.
Směs brambor a mouky důkladně rozšťoucháme a utřeme dohladka. Můžeme použít šlehač s metličkou. Osolíme a dáme vychladnout. Z vychladlé hmoty uválíme válečky. Ty na malém množstvím oleje nebo másla na pánvi všech stran opečeme.

Houbové ragú

350 g čerstvých hřibů (lišek)
200 ml smetany
200 ml bílého vína
olej nebo máslo
1 cibule
petrželová nať
mletý kmín
pepř
sůl

Na pánev dáme olej nebo máslo, zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme očištěné a na větší kostky pokrájené houby. Vše orestujeme, zalijeme suchým bílým vínem a vaříme tak dlouho, až se víno skoro vyvaří. Pak zalijeme smetanou a vaříme cca 2 minuty. Dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a nasekanou zelenou petrželkou. Ragú můžeme případně zředit kuřecím vývarem.