Meduňkový sirup

Podle Daniely Okrouhlé, která ho používá na nespavost, posílení nervů a také na bolavé bříško u dětí.

Sirup vyráběný zastudena.

velký trs čerstvé meduňky
3 velké citrony (nejlépe v biokvalitě)
4 litry převařené vody
3 kg třtinového cukru
konzervační prostředek
zavařovací lahev, objem 4 l
velký hrnec (nejlépe zavařovací s teploměrem nebo termostatem)
lahve, do kterých nalijeme hotový sirup

Velký trs čerstvě natrhané meduňky omyjeme a vložíme do zavařovací lahve o objemu 4 l. Citrony omyjeme a nakrájíme na plátky. Nádoba by měla být meduňkou a citrony zaplněna až po okraj.

Převařenou vodu necháme zchladnout na 40–50 °C a bylinky + citrony v lahvi zalijeme. Nádobu uzavřeme a směs necháme macerovat 24 hodin. Občas promícháme.

Na další postup je ideální zavařovací hrnec s termostatem. Teplotu nastavíme na 40 °C, anebo musíme opatrně zahřívat a teplotu měřit.

Meduňkovo-citronovou směs z lahve do hrnce přecedíme přes vyprané a vyžehlené plátno a sítko vypařené vroucí vodou. Směs v plátně ještě důkladně vymačkáme.

Přisypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

Takto vzniklý sirup je možné konzumovat hned, je určený k rychlé spotřebě. Pokud jej chceme uchovat delší dobu, je třeba použít konzervační prostředek, např. na bázi kyseliny askorbové. Množství dávkujeme podle návodu na obalu.

Lahve na sirup sterilizujeme při teplotě nad na 60 °C (v troubě nebo v myčce). Lahve uzavřeme a ještě jednou sterilizujeme v troubě při teplotě 40–50 °C po dobu 50 minut.

Pozor
Meduňku by neměly používat těhotné ženy v posledním trimestru těhotenství a lidé, kteří berou psychofarmaka – meduňka může jejich účinek zesilovat.
Meduňkový sirup

Meduňkový sirup

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl