Různé

Lasagne Bolognesi

Ragú (máme připraveno ze včerejšího dílu)
Bešamel
Lasagne
Sýr – upéct jednu várku
Rozmarýn
Tymián
Sůl
Pepř

Do hrnce s osolenou vroucí vodou vkládáme pláty těstovin. Povaříme je jen krátce, aby změkly. Mezitím si připravíme velkou mísu se studenou vodou. Nastrouháme sýr. Pláty těstovin vyndáváme z vroucí vody a vkládáme do mísy se studenou vodou, aby se neslepily.

Na dno zapékací mísy dáme malé množství ragú a položíme do něj pláty lasagní. Na pláty lasagní opět rozetřeme ragú, pak překryjeme vrstvou bešamelu. Posypeme nastrouhaným sýrem. Pokračujeme následovně: lasagne, ragú, bešamel, sýr. Vrstvíme, dokud nebude zapékací mísa plná. Nádoba by ovšem měla být plná jen asi do tří čtvrtin, aby při pečení omáčka nevytekla do trouby. Povrch zakončíme vrstvou sýru.

Vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut při 180 °C. Lasagne musíme po upečení nechat chvilku zchladnout, aby při porcování držely hezky pohromadě.

Bešamel

40 g másla
40 g hladké mouky
400 ml mléka
50 ml třicetiprocentní smetany
Sůl
Pepř
Muškátový květ

V kastrůlku rozpustíme máslo. Až se máslo rozpustí, přisypeme mouku a za stálého míchání ji restujeme asi 5 minut. Poté kastrůlek sundáme z ohně a vlijeme do něj mléko. Metlou pečlivě rozmícháme.

Poté se s kastrůlkem vrátíme na oheň a přilijeme smetanu. Musíme stále míchat, aby se mouka nepřipálila. Vaříme asi 15 minut. Pak kastrol sundáme z ohně. Dochutíme solí, muškátem a pepřem.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl