Maso

Kuře s nádivkou pomalu pečené

2 porce

1 celé kuře
80 g másla
50 ml oleje
2 lžíce mleté lahůdkové papriky
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu

Na nádivku:
300 g housky
1 svazek petrželky
2 vejce
¼ lžičky muškátového květu
3 lžíce mléka
Sůl
Pepř
Vývar

V hmoždíři rozdrtíme kmín, sůl a mletou papriku. Kuře omyjeme, otřeme a potřeme olejem. Posypeme kořením a necháme odpočívat.

Začneme připravovat nádivku: housky nakrájíme na kostky. Nasypeme je na plech a vložíme do trouby. Vysoušíme je přibližně 5 minut při 170 °C. Vejce rozklepneme, žloutek dáme do mísy a bílek do šlehače. Ke žloutku přilijeme mléko, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátu. Žloutek rozšleháme, bílek vyšleháme.

Mezitím nakrájíme petržel. Z trouby vyndáme kostky housky a vsypeme je do mísy se žloutkem. Přidáme petržel, sníh a promícháme. Hotovou nádivkou plníme kuře. Pekáč s kuřetem dáme do trouby. Kuře pečeme 5 hodin při 120 °C, pak teplotu zvýšíme na 190 °C a pečeme dalších 40 minut.

Rozmarýnové brambory

500 g brambor
Sůl
Černý pepř
Několik snítků rozmarýnu
1 celou palici česneku
Olivový olej

Syrové brambory nakrájíme nadrobno. Rozprostřeme je na plech a pokapeme olejem. Přidáme rozpůlenou palici česneku, rozmarýn a olej. Plech s bramborami vložíme do trouby ke kuřeti. Pečeme 25 minut při 200 °C. Pět minut před koncem pečení na kuře dáme plátky másla.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl