Zeleninová jídla

Slaný koláč se špenátovou náplní

200 g hladké mouky
100 g másla
Špetka soli
Voda
2 vejce
250 ml smetany ke šlehání
150 sýra (ementál, gouda nebo kozí)
300 g listového špenátu
Šalotka
Lžíce másla
Sůl
Pepř
Mletý pepř

Na vál nasypeme 200 g hladké mouky. Do mouky přidáme špetku soli a na kostky nakrájené máslo. Máslo začneme postupně zapracovávat do mouky, pokud je potřeba, přilijeme vodu. Máslo by mělo být vychlazené z lednice. Hněteme, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.

Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 3 mm. Mezitím vyložíme formu pečícím papírem. Těsto přeneseme do formy a přebytečné okraje odkrojíme. Na videu uvidíte, jak se tvoří ozdobné okraje. Těsto necháme předpéct asi na 3 minuty.

Připravíme náplň: dáme pánev na oheň a vsypeme do ní zbytek másla a šalotku. Mezitím do misky strouháme sýr.

Do pánve přidáme špenát, sůl a pepř. Necháme 20 vteřin zavadnout a sundáme, aby špenát nepustil všechnu vodu. Do misky k sýru rozklepneme vejce a vlijeme smetanu. Do směsi nastrouháme muškátový oříšek.

Na dno koláče rozložíme část sýrové směsi. Pak do koláče přendáme špenát. Zalijeme zbytkem sýrové směsi Vložíme do trouby a pečeme při 190 °C zhruba 20 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl