Zeleninová jídla

Vařený chřest s holandskou omáčkou

2 porce

1/2 svazku chřestu bílého
1/2 svazku chřestu zeleného
2× 3 žloutky
2× 40 ml bílého vína
2× 150 g másla
2× 1/2 citronu
Sůl a pepř

Na ohni máme postavený hrnec s vodou na vaření chřestu.

Oloupeme bílý chřest (pozor, slupky nevyhazujeme, necháme si je na polévku). Z oloupaného chřestu odkrojíme zavadlé konce (dáme je stranou ke slupkám).

Zelený chřest očistíme v dolní třetině, odkrojíme zavadlé konce (odkrojky opět necháme stranou).

Vodu na chřest osolíme a vložíme do ní bílý chřest. Voda na vaření chřestu se nemusí ochucovat, stačí jen osolit. Chřest bude mít svou typickou lehce nahořklou chuť. Chřest bude uvařený zhruba za 5 minut.

Zelený chřest očistíme v dolní třetině, odkrojíme zavadlé konce. Přidáme vařit k bílému chřestu. Zelený chřest není nutné vařit tak dlouho, vyndáme ho zároveň s bílým.

Na oheň dáme jeden kastrůlek na vodní lázni. A druhý kastrůlek, na němž rozpustíme kousek másla. Do kastrůlku na vodní lázni dáme žloutky, vlijeme víno a začneme šlehat. Do vyšlehaných žloutků pomalu vléváme rozpuštěné máslo a stále šleháme. Jakmile bude omáčka hustá, dochutíme jí citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Z hrnce vyndáme vařený chřest (vodu nevyléváme, použijeme na polévku). Na talíři ho přelijeme teplou holandskou omáčkou.

Tip na jednoduchou omáčku

Do rozpuštěného másla vmíchám tu nejtučnější zakysanou smetanu a dochutím lžičkou dijonské hořčice. Je to za minutu hotové a stejně dobré jako klasická holandská.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl