Michaela Majerníková, představitelka Evy Horné

Hrajete ve filmu ženu mladého eŠteBáka, čím vás úloha nejvíc zaujala a kdo vás s nabídkou oslovil?

Oslovila mě castingová agentura, abych přišla na konkurz, na který už byly pozvané dívky, které chtěl vidět režisér Juraj Nvota. Mezi nimi si mě nakonec vybral. Postava mě zaujala hlavně tím, v jaké době žije. Minulý režim jsem zažila jako dítě, a tudíž jsem se nesetkala s problémy ve věku, kdy lidé řeší rodinu a zabývají se tím, jestli žijí, nebo nežijí svobodně a jaký dopad to má na jejich život. A Eva je o deset let mladší, to byla také výzva;)

Ve filmu jsou kromě rozebírání závažné tematiky také vtipné scény, máte i vy veselou příhodu z natáčení? A jaká byla celková atmosféra?

Natáčení tohoto filmu patří zatím mezi moje nejkrásnější profesní i soukromé zážitky. Kromě nenahraditelné zkušenosti má tento film pro mě i velkou osobní hodnotu. Měla jsem štěstí asi na nejúžasnější tým lidí. Těšila jsem se na každý natáčecí den a tímto bych chtěla všem ještě jednou poděkovat.

Postava Evy, kterou jste ve filmu ztvárnila, je mladá žena, jejíž otec emigroval do zahraničí, a proto ji nechtějí přijmout na vysokou školu. Její přítel Adam se z těchto a dalších důvodů rozhodne pod nátlakem vstoupit do StB. Jak vy vnímáte minulý režim, jak jste se vcítila do doby, ve které se příběh odehrává?

Jak jsem už říkala, tento režim jsem jako dítě nemohla vnímat v celé míře, ale moji rodiče ho zažili naplno a doteď cítím, jak jsme jím všichni Slováci postižení. Když se slovenští i čeští filmaři k této době často vracejí, myslím, že i dnešní generace si může jakž takž udělat obrázek. Byla to náročná doba, hlavně pro lidi, kteří se povahově nedokázali ztotožnit s tak velkou nesvobodou a lží. Moje postava je odvážná a milující. A to se mi na ní velmi líbilo.