Kde se berou houby, které můžeme běžně koupit na trhu? Pohled do nitra pěstíren léčivých hub někdy připomíná výlet do kosmické laboratoře (2011). Provázejí: A. Goldflam, J. Polášek a I. Jablonský. Režie P. Jirásek

Umělé pěstování hub se stalo v posledních padesáti letech samostatným zemědělským odvětvím, do něhož se promítají nejen soudobé mykologické poznatky, ale i moderní technologie. Zasvěceným průvodcem pořadu se tentokrát stane Ivan Jablonský, v současnosti asi největší český znalec v oboru houbových pěstíren. Ten provede tatu (A. Godldflama) a kluka (J. Poláška) po místech, kde se produkují žampióny či nádherné trsy hlívy ústřičné, které si pak můžeme koupit v obchodě.

Na houby – V pěstírnáchÚžasné na tom je, že uměle pěstované houby neztrácejí nic na svých chuťových a léčebných vlastnostech oproti houbám, které můžeme nalézt v lese. Houby se proto pěstují nejen pro gastronomické účely, ale vyrábějí se z nich nejrůznější léky a preparáty, které slouží jako doplněk stravy při léčbě mnoha těžkých chorob – zejména některých nádorových onemocnění. Společně s panem Jablonským tata a kluk zmapují celý proces pěstování – od injektáží mycelia do substrátu, z něhož houby rostou, až po sklizeň. Dojde i na některé exotičtější druhy hub – v pěstování se totiž mnohému učíme od Japonců a Číňanů, u nichž má tento obor starší tradici než v Evropě.

Anketa

Jaké kupované houby používáte?

39 % 86 hl. Především žampiony 24 % 51 hl. Hlavně hlívu ústřičnou 8 % 18 hl. Asijské druhy hub 7 % 16 hl. Různé druhy nakládaných hub 6 % 12 hl. Jiné houby 16 % 34 hl. Žádné kupované nepoužívám Celkem 217 hlasů
Do pořadu Na houby laskavě poskytli své fotografie:

Jan Gaisler, Oldřich Jindřich, Pavel Jirásek, Pavlína Kalužová, Pavol Kešeľák, Zuzana Kiso, Juraj Komár, Lubica K, Vladimír Kunca, Jaroslav Malý, Milan Pauliny, Josef Pavlík, Maroš Peiger, Romana Plačková, Peter Štálnik, Ján Šuvada, Zdenka Trojánková, Slavomír Žídek

Stopáž26 minut
Rok výroby 2011
 ST AD HD