Na houby

V pěstírnách

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 495  
Sdílet
| Poslat odkaz

Kde se berou houby, které můžeme běžně koupit na trhu? Pohled do nitra pěstíren léčivých hub někdy připomíná výlet do kosmické laboratoře. Provázejí: A. Goldflam, J. Polášek a I. Jablonský. Režie P. Jirásek

Umělé pěstování hub se stalo v posledních padesáti letech samostatným zemědělským odvětvím, do něhož se promítají nejen soudobé mykologické poznatky, ale i moderní technologie. Zasvěceným průvodcem pořadu se tentokrát stane Ivan Jablonský, v současnosti asi největší český znalec v oboru houbových pěstíren. Ten provede tatu (A. Godldflama) a kluka (J. Poláška) po místech, kde se produkují žampióny či nádherné trsy hlívy ústřičné, které si pak můžeme koupit v obchodě.

Na houby – V pěstírnáchÚžasné na tom je, že uměle pěstované houby neztrácejí nic na svých chuťových a léčebných vlastnostech oproti houbám, které můžeme nalézt v lese. Houby se proto pěstují nejen pro gastronomické účely, ale vyrábějí se z nich nejrůznější léky a preparáty, které slouží jako doplněk stravy při léčbě mnoha těžkých chorob – zejména některých nádorových onemocnění. Společně s panem Jablonským tata a kluk zmapují celý proces pěstování – od injektáží mycelia do substrátu, z něhož houby rostou, až po sklizeň. Dojde i na některé exotičtější druhy hub – v pěstování se totiž mnohému učíme od Japonců a Číňanů, u nichž má tento obor starší tradici než v Evropě.

Pečárka dvouvýtrusá

Pečárka dvouvýtrusá

Jaký druh žampiónů si vlastně můžeme koupit na trhu? Není to ani pečárka polní, ani ovčí, nýbrž pečárka dvouvýtrusá. V přírodě má tato houba nahnědlý třeň i klobouk, v umělých, temných podmínkách pěstíren však plodnice dozrávají bílé s jemnými narůžovělými odstíny. V Evropě se žampióny začaly poprvé pěstovat ve Francii v okolí Paříže už v 17. století a jejich sklizeň se stala druhotným důsledkem pěstování melounů v pařeništích. Melouny totiž využívaly ke svému růstu koňskou mrvu, na které se velmi daří i podhoubí pečárek.

Foto: Darkone, wikimedia.org

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

První pokusy s pěstováním hlívy ústřičné proběhly počátkem 20. století. Do této doby lidé houbu sklízeli pouze v lese, kde roste na odumřelých i živých kmenech buků, jeřabin, bříz i dalších listnatých stromů. Klobouky hlívy svým zbarvením a tvarem připomínaly ústřice, odtud také houba získala svoje jméno. Barvu nicméně může mít hlíva velmi různorodou: v odstínech bělošedé, hnědavé až po téměř olovovou. V přírodě – velmi podobně jako z pěstírenských pytlů – roste houba v trsech, často v několika řadách nad sebou. Zaměnit ji můžeme nejčastěji za hlívu plicní, není to však záměna nijak závažná, neboť i hlíva plicní patří mezi jedlé a léčivé houby.

Šupinovka nameko

Šupinovka nameko

Na internetu se v současné době můžeme setkat s desítkami návodů, kterak vypěstovat tuto chutnou houbu. Náskok v pěstování šupinovky ovšem před Evropou drží Japonsko, Čína a Korea, kde má pěstování šupinovek několika setletou tradici. Původně se jedná o dřevokaznou houbu, která roste v hustých trsech, podobně jako naše václavky a šupinovky. Klobouky mají typickou oranžově hnědou barvu a jsou potažené jemnou vrstvičkou slizu, který však nijak nebrání nejrůznějším kulinářským úpravám této houby s jemnou, příjemnou chutí.

Foto: frankenstoen, wikimedia.org

Lesklokorka lesklá

Lesklokorka lesklá

Narazíte-li v lese, zejména na kořenech listnáčů, na houbu, která se tváří, jako by ji právě nalakoval vášnivý tvůrce dárkových předmětů z chorošovitých hub, pak by se mohlo jednat právě o lesklokorku lesklou. Jde o skutečně nádhernou, výraznou houbu: odstíny na klobouku přecházejí od středu k okraji z cihlově hnědé přes oranžovou až po žlutou či žlutobílou barvu.

Ačkoliv se jedná o houbu nejedlou, přesto má mnohostranné využití. Nepoživatelná je totiž kvůli naprosto dřevnaté konzistenci. První zkušenosti s léčebnými účinky této houby učinili už před moha staletími v Číně, kde z houby připravovali extrakt posilující nejen imunitní systém, ale přímo léčící i některé nemoci jako je astma, bronchitida či nemoci kardiovaskulární soustavy. Však také čínské jméno této houby lze přeložit jako „houba nesmrtelnosti“.

Foto: Eric Steinert, wikimedia.org

Šiitake (houževnatec jedlý)

Šiitake (houževnatec jedlý)

Pokud navštívíte čínskou či japonskou restauraci, velmi často vám jako první chod nabídnou lahodnou polévku z šiitaké. V přírodě je to parazitická houba rostoucí na různých druzích listnáčů s tvrdým dřevem (duby nebo dřeviny z příbuzenstva našich buků). Houbě jsou připisovány silné protivirové a protinádorové účinky a prokazatelně se jedná o velmi silný přírodní zdroj minerálů a vitamínů. Ostatně v překladu z čínštiny zní název houby „elixír života“. A každopádně i tomu, kdo na tradiční léčitelské metody příliš nevěří, nelze než šiitaké doporučit. Chutná totiž báječně.

Foto: Keith Weller, wikimedia.org

Recept » Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Anketa

Jaké kupované houby používáte?

41 % 61 hl. Především žampiony 23 % 33 hl. Hlavně hlívu ústřičnou 7 % 10 hl. Asijské druhy hub 6 % 9 hl. Různé druhy nakládaných hub 5 % 7 hl. Jiné houby 18 % 26 hl. Žádné kupované nepoužívám Celkem 146 hlasů

Tuto část pořadu nelze v současné době přehrát. » Videoarchiv

Do pořadu Na houby laskavě poskytli své fotografie:

Jan Gaisler, Oldřich Jindřich, Pavel Jirásek, Pavlína Kalužová, Pavol Kešeľák, Zuzana Kiso, Juraj Komár, Lubica K, Vladimír Kunca, Jaroslav Malý, Milan Pauliny, Josef Pavlík, Maroš Peiger, Romana Plačková, Peter Štálnik, Ján Šuvada, Zdenka Trojánková, Slavomír Žídek

Diskuse diváků
  • JL 5. 8. 2013 21:35

    dotaz

    Jde tento záznam stáhnout na USB? Děkuji za odpověď.JL

  • houbař 5. 6. 2013 18:34

    budou další díly? třeba o houbách rostoucích na zahradě atd..

  • PP 16. 4. 2013 04:07

    to není panthera

    Na fotografii není muchomůrka panterová ale šedivka (tlustá) - jedlá ....

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 26 minut – Rok výroby: 2011 – ST
Žánr: Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Tento díl pořadu v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání najdete kliknutím na následující odkaz.

Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu

Další zdroje