Ruční zpracování ovčí vlny je jednou z nejstarších lidských dovedností. Lenka Koždoňová z Košařisk ví o vlně ledacos. Ale hlavně s ní umí zacházet a používat ji (2011). Režie M. Petrov

Ruční zpracování ovčí vlny je jednou z nejstarších lidských dovedností. Další díl z cyklu Na hranici tradic bude věnován právě vzpomínce na tradiční ruční zpracování ovčí vlny v Beskydech. Paní Lenka Koždoňová z Košařisk nám připomene nejen historii chovu ovcí, ale ukáže nám také to, jak se v minulosti z vlny získané z čerstvě ostříhané ovečky stal materiál vhodný k dalšímu zpracování. Seznámí nás s čištěním vlny, praním a česáním, plstěním na sucho i na mokro, barvením, přípravou k předení, a samotné předení, tak jak se dělalo v minulosti, nám i ukáže. Vlnu bude příst na kolovrátku i na vřetánku. Dále si připomeneme tkaní, výrobu provazů apod. Přitom se seznámíme i s pomůckami, které byly pro zpracování vlny nezbytné. Ostatně, co si dnes představíte pod pojmem vřetánko, přeslen nebo česanec?

Stopáž26 minut
Rok výroby 2011
 ST
ŽánrDokument