Moučníky a cukroví

Cheesecake s limetkovým krémem

Cheesecake s vlastnoručně vyrobeným limetkovým krémem upeče Patrik Rozehnal.

Patrik Rozehnal
Kdo je…

Patrik Rozehnal


Spodní vrstva

2 balíčky máslových sušenek
100–120 g másla

Nejprve potřebujete připravit si podklad do dortové formy. Dva balíčky máslových sušenek rozdrtíte v igelitovém pytlíku válečkem na padrť. Tuto sypkou hmotu pak spojíte se změklým másla a pořádně promnete. Směs by se správně měla žmolkovat jako na drobenku. Do máslem vymazané dortové formy tuto směs vsypete a upěchujete skleničkou. Dáte zapéct do trouby asi na 10 minut při 180 °C.

Náplň

700 g tučného smetanového sýra
250 g cukru moučka
lžička vanilkové esence
kůra z jednoho citrónu
2 lžíce citrónové šťávy
200 g zakysané smetany
3 vejce a jeden žloutek

Smetanový sýr šlehačem jen při nízkých otáčkách krátce rozšleháte, aby povolil a zároveň do něj příliš nevnikl vzduch, postupně přidáte cukr moučku, vanilkovou esenci, nastrouhanou kůru z citrónu a citrónovou šťávu. Mícháte vždy krátce a při nízkých otáčkách. Po jednom přimícháváte vejce a nakonec jen jeden žloutek. V konečné fázi přidáte zakysanou smetanu.

A jdeme na to!

Připravenou náplň nalijete do dortové formy na zpečenou směs sušenek a necháte asi 10 minut odpočinout. Aby z náplně vyprchaly bublinky vzduchu, propíchejte povrch nožem. Nakonec po odpočinutí několikrát vykroužíte na povrchu těsta špičkou nože písmeno S.

Dáte do vyhřáté trouby na 200 °C. Zavřete, necháte péct při této teplotě asi 10 minut a pak zmírníte na 110 °C. Troubu neotvíráte. Nejdříve tak za 25–30 minut. V té době by už dort mohl být hotový. Poznáte to podle toho, že poklepem na hranu formy se těsto chová jako chvějící se rosol.

Pozor! Dort z trouby nevyndáváme, jen pootevřeme troubu, aby horký vzduch postupně unikl škvírou širokou asi 7 cm. Takto necháme odpočinout cca 2 hodiny, pak vyndáme. Nesmíme nechat v chladu a průvanu. Dort by nám na povrchu popraskal. Až vychladne, dáme alespoň na 8 hodin do lednice. Před podáváním potřeme limetkovým krémem.

Limetkový krém

6 limetek
440 g cukru krystal
250 g másla
7 vajec

Další recepty Celý díl